Страница 1 от 1

Доказване на намерение

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2018, 23:51
от liliq74
Здравейте на всички, които могат да ми бъдат полезни. Казусът е следния- имам заведено дело срещу ВиК, за селски имот, в който не живеем. Имотът е закупен преди десет години, с намерение да се оттеглим на спокойствие, след като се пенсионираме със съпруга ми. Сега по делото съдията иска да докажа, че имотът е купен за инвестиция, а не за постоянно живеене. Моля някой да ми каже какво доказателство да представя, че това е така. Благодаря.

Re: Доказване на намерение

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2018, 01:56
от lawchoice
liliq74 написа:Здравейте на всички, които могат да ми бъдат полезни. Казусът е следния- имам заведено дело срещу ВиК, за селски имот, в който не живеем. Имотът е закупен преди десет години, с намерение да се оттеглим на спокойствие, след като се пенсионираме със съпруга ми. Сега по делото съдията иска да докажа, че имотът е купен за инвестиция, а не за постоянно живеене. Моля някой да ми каже какво доказателство да представя, че това е така. Благодаря.


Преди да зададете въпросите си тук, попитахте ли този, който ви дава подобни съвети?

Re: Доказване на намерение

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2018, 09:17
от liliq74
За какви съвети става въпрос, това е в определението на съдията. "В тежест на ищеца е да докаже, че е купил имота не за да живее постоянно в него, а за инвестиция. "

Re: Доказване на намерение

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2018, 10:56
от lawchoice
Става въпрос за съветите на този, който ви е написал исковата молба до съда. Съдът работи въз основа на изложеното в нея. Предвид посоченото от Вас вероятно се касае за предявен отрицателен установителен иск, което поражда допълнително неяснота относно вашето процесуално повидение.

Re: Доказване на намерение

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2018, 17:41
от Melly
Достатъчно изчаках авторът на темата да внесе яснота по обстоятелствата свързани с казуса му.
Не се случи до този момент.
Това ме навежда на мисълта, че САМ си е написал исковата молба. Ами да си сърба попарата, която сам си е надробил. Следващият път самоделството му ще му служи като обеца на ухото.

В случай че греша в предположението си, моля за извинение.

Re: Доказване на намерение

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2018, 21:56
от ivan_lawyer
Трябва да докажеш - чрез лична карта, чрез граждански документ, че живееш на адреса.
Инвестиционната ситуация предполага да имате намерение да извлечете изгода от факта, че го притежавате.

Тоест законът дели имотите на активно използващи се. От друга страна има имоти само за повишаване на стойността - пасивно поведение. Липсата на сметки за ВиК доказва, че имотът не е за лично ползване, а за инвестиция.