начало

Съдийската колегия отново ще поиска Пленумът да съкрати два щата във военни съдилища Съдийската колегия отново ще поиска Пленумът да съкрати два щата във военни съдилища

Подлежи ли на касационно обжалване?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Подлежи ли на касационно обжалване?

Мнениеот ezlatarev » 07 Дек 2018, 12:35

Здравейте.
В гражданско дело се разглеждат два обективно съединени иска - осъдителен и установителен. Първите две инстанции отхвърлят исковете. В решението си въззивният съд пише, че решението по осъдителния иск е окончателно и не подлежи на обжалване, а това по установителния иск подлежи на касационно обжалване.
Правилно ли е това?
Действително осъдителният иск е за малка сума и ако беше предявен самостоятелно, нямаше да подлежи на касационно обжалване. Но досега във всички аналогични случаи, когато има два обективно съединени иска, единият от които подлежи на касационно обжалване, а другият не, цялото решение е подлежало на обжалване. Това е първият такъв случай, който виждам.
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51

Re: Подлежи ли на касационно обжалване?

Мнениеот kalahan2008 » 13 Дек 2018, 12:34

При два обективно съединени иска, единият от които е под размерите по чл. 280, ал. 3 ГПК, съдът винаги счита за допустим само този, който надвишава тези размери, а другият го счита за недопустим.
Имах казус - уважени от въззивния съд съединени искове за главница и неустойка, неустойката е под размера по чл. 280, ал. 3 ГПК и за нея не е допуснато касационно обжалване. ВКС допусна за главницата и отмени решението на ОС и го върна за ново разглеждане от друг състав на ОС. ОС не спази задължителните указания на ВКС и разшири обхвата на съдебната проверка /постави допълнителни въпроси към вещото лице, каквито ВКС не изискваше/, като в крайна сметка отхвърли иска за главницата. Тъй като ГПК вече беше изменен и размерите по чл. 280, ал. 3 ГПК бяха увеличени, при повторното разглеждане вече не подлежеше на касационно обжалване искът за главницата. Така има влязло в сила решение, с което се отхвърля искът за главницата, но и друго, с което се уважава искът за акцесорното задължение за неустойка.
Това дело е типичен учебникарски пример за странност в закона и неговото прилагане.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3286
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron