Страница 1 от 1

Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2018, 16:18
от delevator
Здравейте,

Към момента имам адресна регистрация в София и валидна лична карта с постоянен адрес същия в София. От над 2 години живея в чужбина, а междувременно имотът в София, на чийто адрес съм регистрирана, е продаден. Имам къща на мое име в провинцията, в която живее майка ми. Личната ми карта след няколко месеца изтича.
Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост: "Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София." Очевидно аз съм вписана в регистрите на населението и вече имам регистрация на постоянен адрес (макар той да не е де факто постоянният ми адрес); но просто не ми се иска да си издавам личната карта с постоянен адрес, с който вече нямам нищо общо, а от друга страна не желая да трябва да ходя до населеното място, в което е къщата ми, за да издавам каквито документи ми потрябват по постоянен адрес някога (молба за преиздаване на лична карта, за издаване на паспорт и т.н.). Не бих се занимавала и да ги изисквам през консулските служби, защото знам, че отнема страшно много време и е тромаво. Щè ми се да мога само с пътуване до София да уреждам каквото ми е необходимо.
Благодаря предварително.

Re: Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 13:11
от katerinakuch
Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост.

И двете неща са добри. Въпрос на личен избор и удобство.

Re: Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 23:26
от jhoro
delevator написа:Здравейте,

Само една корекция. Цитирания от Вас член не е от ЗУЕС, а от Закона за гражданската регистрация. Пълния текст е
Чл. 93. (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.
(5) Постоянният адрес на гражданите е адрес за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление.
(6) Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.