начало

След поредна порция спорове кадровиците все пак повишиха три съдийки във ВКС След поредна порция спорове кадровиците все пак повишиха три съдийки във ВКС

онаследяване на право за строеж

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


онаследяване на право за строеж

Мнениеот nanakuz » 12 Мар 2019, 21:15

Получихме в наследство апартамент в сграда, построена с получено право на строеж върху държавен имот, за което не е посочен срок на валидност. Сградата е построена през 1959 г.Предстои да закупя дела на другия наследник. Възможно ли е той да запази правото на строеж след продажбата, като се впише в нотариалния акт? Ако е допустимо, това ще се отрази ли на цената на сделката?
nanakuz
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Мар 2019, 09:57

Re: онаследяване на право за строеж

Мнениеот kalahan2008 » 14 Мар 2019, 01:23

Щом сградата е построена, правото на строеж се е трансформирало в право на собственост върху апартамента в сградата. Правото на строеж ще възникне наново, само ако сградата бъде разрушена. Не става дума за две отделни права, а за едно и също право, което се трансформира от едно в друго, също като различните агрегатни състояния на материята.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3447
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: онаследяване на право за строеж

Мнениеот nanakuz » 04 Апр 2019, 14:15

Здравейте, от отговорите е видно, че правото на строеж може да се приложи отново след саморазрушаване на сградата. В такъв случай може ли при продажба на 1/2 от единия съсобственик на другия, първият да запази правото на надстройка, като това се впише в нотариалния акт при продажбата?
nanakuz
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Мар 2019, 09:57


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron