начало

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

Особен казус за наследствена пенсия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Особен казус за наследствена пенсия

Мнениеот sunsun » 05 Апр 2019, 12:38

Здравейте,
въпреки, че дълго избягвах да разгледам въпроса сега вече реших да го сторя. Казусът е следния:
майка ми почина преди почти 2 години, като 20 години е работила в Гърция и си е плащала всички осигуровки сама. Спомням си, че бяха над 220 евро месечно. След като се разболя и се лекува известно време там се наложи да се прибере в България. Прехвърли си осигуровките тук документално, не помня каква беше процедурата, но партидата с плащанията се пренесе в България. Задейства си документите за пенсиониране по болест, като продължи да си плаща здравните осигуровки. Понеже не работеше, съответно не са и внасяни в този период социални осигуровки. Телкът ѝ се забави доста и тя почина в деня, в който отидох да взема документа (с 90% нетрудоспособност мисля беше, въпреки че беше на кислороден апарат и неподвижна на легло).
Въпросът ми е какво се случва с тези многократно по-високи осигуровки, които е плащала толкова години и са прехвърлени в България? Преживе с нея търсихме фирми, които възстановяват данъци, но за Гърция не открихме. Аз имам ли право на някаква еднократна помощ след смъртта ѝ или наследствена пенсия при тези условия? Не знам как стои въпросът и с допълнителното пенсионно осигуряване при прехвърлянето на осигуровки в България и дали част от средствата се отделят за това.
Ще съм ви благодарен за всеки коментар, съвет или препоръка. Поздрави и благодаря предварително!
sunsun
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Апр 2019, 12:13

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron