начало

Лилана излиза от ареста Лилана излиза от ареста

Обжалване на Фиш

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обжалване на Фиш

Мнениеот pravist92 » 09 Апр 2019, 12:04

Здравейте, имам следният казус. В регистрите на КАТ фигурират два мои фиша, единия за 10лв, другият за 50лв. И двата фиша са издадени от повече от 3 години. Въпросът ми е следния: ако не са издадени наказателни постановления за тези фишове, какво е средството да ги атакувам, така че да не фигурират в системата на МВР. Мисля , че можеше да обжалвам пред съда така наложените фишове и от там съда да върне с разпореждане жалбата и да задължи МВР да издаде НП, което да обжалвам поради изтекла давност, и ако е така направо пред съда ли да я депозирам жалбата или трябва чрез органите на МВР до съда? Благодаря Ви предварително!
pravist92
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 15 Юли 2018, 14:01

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот nikodim77 » 10 Апр 2019, 00:14

Моля да ме извини питащия, ако приеме настоящият ми пост за грубост! Не, не е грубост, а по-скоро учудване – извеждащо въпрос:
Вие сериозно ли питате горното, или е някаква шега?
Въпросът ми е мотивиран от обстоятелството, че никнеймът е в пълна колизия с темата на въпроса, както и очакването за издаване на НП въз основа на фиш... :roll:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 632
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот pravist92 » 10 Апр 2019, 09:12

Студент съм по право и не се изразих правилно. Знам , че въз основа на фиша се издава акт, а въз основа на него НП. Въпросът ми е ако не е издаден Акт и НП, но фиша още фигурира и е с изтекла давност, как да се защитя?
pravist92
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 15 Юли 2018, 14:01

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот boxko » 10 Апр 2019, 09:24

pravist92 написа:Студент съм по право и не се изразих правилно. Знам , че въз основа на фиша се издава акт, а въз основа на него НП. Въпросът ми е ако не е издаден Акт и НП, но фиша още фигурира и е с изтекла давност, как да се защитя?


Не винаги е така.
Проверихте ли си в системата на МВР кога са издадени фишовете.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот pravist92 » 10 Апр 2019, 16:39

Да, проверих. Фишовете са от 03.01.2016г., затова питах какво да направя!
pravist92
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 15 Юли 2018, 14:01

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот jhoro » 10 Апр 2019, 19:07

pravist92 написа:Студент съм по право и не се изразих правилно. Знам , че въз основа на фиша се издава акт, а въз основа на него НП. Въпросът ми е ако не е издаден Акт и НП, но фиша още фигурира и е с изтекла давност, как да се защитя?

Странно!!! Уж си „правист“ (макар и само студент), а бъркаш понятията „фиш за налагане на глоба“ и „АУИАН - акт за установяване на извършеното административно нарушение“.
Едното е еднократно действие, с което всичко приключва. Другото е начало на административнонаказателно производство.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1385
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Обжалване на Фиш

Мнениеот bvoykov » 10 Апр 2019, 21:11

Зависи за какви "фишове" става въпрос. Законодателството борави с две понятия - "фиш" и "електронен фиш". С "фиш" боравят разпоредбите на чл. 186, ал. 1 и 2 от ЗДвП и чл. 39, ал. 1, 2 и 3 от ЗАНН, като общото в тях е, че става въпрос за издаване на правен акт, който едновременно установява нарушението и налага наказание само когато нарушителят е установен на място, съгласен е с извършеното нарушение и не го оспорва (няма да коментирам едно "извращение" на фиша, наречено "фиш за неправилно паркиране", там има някои особености при "присъствието" на нарушителя). Идеята е по този начин бързо да бъдат санкционирани на място "очевидни" нарушения, тъй като този "обикновен фиш" не подлежи на обжалване и се превръща в изпълнителен титул, който може да се използва за събиране на глобата. Обикновено се прилага за извършени по-леки нарушения. При оспорване на нарушението обаче контролните органи са длъжни да започнат административнонаказателното производство по "общия ред", а именно със съставянето на АУАН, който, както казаха колегите, е първата стъпка по реализирането на административнонаказателната отговорност, като последната, с която реално се налага административното наказание, е НП. Затова АУАН не подлежи на обжалване, тъй като с него не се налага наказание. Констатациите в него могат да бъдат оспорени с вписване в него на възражения, представяне на допълнителни писмени възражения в 3-дневен срок или и двете, но същинското му "оспорване" може да се осъществи само ако има издадено НП. То вече подлежи на "обжалване" в истинския смисъл на думата - пред съответния районен съд.
Не знам в случая на питащия за какъв фиш става въпрос, може би за електронен, а може би за обикновен. Във всички случаи обаче щом има издаден фиш е безпредметно да се издава НП. Вижте дали това са електронни фишове. Ако са, единственият начин да ги "атакувате", е като ги обжалвате пред съда. Тук обаче трябва да се вместите в 14-дневния срок, който тече от момента, когато същите са Ви били връчени. За Ваше съжаление, ако тези, хипотетично, "електронни фишове" не са Ви били връчени, то същите не са влезли в сила, а щом не са влезли в сила, за тях не се прилагат правилата за давността по ЗАНН, защото същата, макар и 2-годишна, започва да тече от момента на влизането в сила на юридическия акт, с който е наложено наказанието - по арг. от чл. 82, ал. 2 ЗАНН. Съдебната практика го е измислила обаче. Съгласно чл. 11 ЗАНН за неуредените въпроси относно обстоятелствата, изключващи отговорността, се прилага НК. Давността се "счита" за такова изключващо отговорността обстоятелство. В НК има давност за наказателно преследване, която започва да тече от извършване на деянието (нарушението), като същата за глоба според чл. 80, ал. 1, т. 5 е 3 години. Ако тази давност е била спирана или прекъсвана (поне веднъж ще да е, ако е бил издаден ел. фиш и/или са правени опити да Ви го връчат), тъй като това са действия, предприети за преследване на нарушителя и същите прекъсват давността - чл. 81, ал. 2 НК. Въпреки това, е налице и т.н. "абсолютна давност", която не се влияе от спирането и прекъсването и надвишава с 1/2 "обикновения" срок. Така за глобата е налице абсолютна давност в размер на 4 години и 6 месеца.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron