начало

Валери Симеонов: Премиерът и правителството няма да подават оставки Валери Симеонов: Премиерът и правителството няма да подават оставки

Защита на потребителя

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Защита на потребителя

Мнениеот bglamerko » 10 Апр 2019, 14:47

Здравейте,

Моля за съвет по следния казус:
При покупка на мобилен апарат от физически магазин, дисплея на устройството дефектира на 3-тата седмица след покупката. Клиентът претендира за замяна на устройството с ново, предвид това, че ремонта ще наруши фабричната му цялост, а устройството е закупено преди по-малко от месец. От магазина препращат устройството към оторизиран сервиз с уговорката да издадат констативен протокол за дефекта, след което ще последва замяна от търговеца (магазина). При предоставянето на такъв, търговеца отказва замяна и препраща отново устройството за ремонт с устната уговорка да замени устройството след ремонт, ако продължава да бъде в търговски вид.
Оторизираният сервиз все още не разполага с налични резервни части, предвид скорошната дата на въвеждане на модела в продажби. Това предполага дълъг период, но по-малък от месец(вероятно), в който потребителя няма да може да ползва устройството, но не може да ползва заместващо устройство, предоставено от сервиза или търговеца. Междувременно пазарната цена на телефона в търговската мрежа започва да пада

Въпросът е, има ли български или европейски закон, който може да защити потребителя в такава ситуация, имайки предвид наличието на констативен протокол от сервизния център?
Телефонът е заплатен в пълен размер чрез кредитна карта.
bglamerko
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Апр 2019, 13:44

Re: Защита на потребителя

Мнениеот kalahan2008 » 16 Апр 2019, 20:40

Закон за защита на потребителите
Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности:
1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума;
2. намаляване на цената.
(2) Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.
(3) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) Търговецът е длъжен да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови заплатената от потребителя сума, когато след като е удовлетворил три рекламации на потребителя чрез извършване на ремонт на една и съща стока, в рамките на срока на гаранцията по чл. 115, е налице следваща поява на несъответствие на стоката с договора за продажба.

Чл. 124. (1) При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното, за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт при условията и по реда на чл. 113 и 114.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3607
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron