начало

Къде и с какви последици се произнася делбеният съд по възраженията Къде и с какви последици се произнася делбеният съд по възраженията

етикет "произведено в"

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


етикет "произведено в"

Мнениеот petkova63 » 06 Юни 2019, 16:15

Моля да ме насочите - къде е уредена регулацията на поставянето на етикет (надпис, марка) "произведено в ЕС" или "произведено в България", кой е регулаторният орган, който разрешава поставянето на такъв надпис върху стока? Става дума за метално изделие, което ще се произвежда в България, но частично с вложени в него елементи, произведени в трета страна - не членка на ЕС.
petkova63
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 18 Юли 2013, 19:17
Местоположение: гр. София

Re: етикет "произведено в"

Мнениеот nikodim77 » 07 Юни 2019, 00:52

Здравейте,
Докато темата Ви фигурираше в раздела „Форум за юристи” – отговаряйки Ви там, щях да започна настоящето със съвет да я преместите именно тук в този раздел или в „Общи дискусии”. Съветът ми щеше да бъде мотивиран от това, че в юридическия раздел аудиторията е по-тясно насочена към правото, а за Вашето питане бихте могла да получите отговор и от по-широк кръг потребители във форума. И да, нещата не са толкова юридически, колкото организационно-технически.
Все пак, насоки към търсените отговори дава ЗЗП в неговата глава пета;
„БЕЗОПАСНОСТ И КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ ” съответно текстовете на чл. 71 и сл. (до чл. 76). А чл. 82 конкретно указва, кои са контролните органи във връзка с предлагането на стоки (изделия) и услуги. В цитирания чл. 82 са посочени ще ги нарека „крайни органи” или „върховни”. Давам тези измислени определения в смисъл, че изброените контролни органи, като министерства агенции и др. всъщност възлагат на подизпълнители, които обикновено са институти или фирми – занимаващи се с атестиране, тестване, сертифициране и прочие, и прочие на стоки. Вече в зависимост от видът на соченото от Вас метално изделие, зависи към, към коя институция следва да се обърнете.
Ето линкове на институции, които вярвам, че ще Ви помогнат в разрешаване на проблемът ви.:
Първият е на „Българския институт за стандартизация” (БИС), от където можете да получите добра информация: http://www.bds-bg.org/bg/standard/directive.php
Вторият линк е към сайта на патентно ведомство: http://www.bpo.bg/index.php?option=com_ ... Itemid=361
Третият е на „SGS”, които се занимават с дейности по сертифициране и др. на продукти..
https://www.sgs.bg/bg-bg/industrial-man ... tification
Последният линк ще Ви отведе към пояснения по отношение на разните европейски директиви, които са във връзка с питането Ви. https://europa.eu/youreurope/business/p ... dex_bg.htm
И един личен съвет: Ако сте от София или близо да града, отивате в магазина на „*******- електроникс” на ул. „Хан Аспарух” № 1, ( близо до „5-те кьошета”) търсите управителя Г-н Стефан Дервишев и той, който е много ерудиран и одухотворен човек, ще Ви даде конкретни насоки. Упътвам Ви към него, защото той постоянно носи в разни лаборатории и др. институции, нови продукти, които пуска на нашия и европейския пазар.Всъщност от него знам, че и цените на тези услуги не са никак ниски. Аз исках да пусна едно елктронно изделие и Стефан ми каза, че трябва да го занеса в три лаборатории, като за всеки тест се плащало по 700 лева - отказах се
Пожелавам успех в начинанието Ви!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 631
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: етикет "произведено в"

Мнениеот miko_pk » 07 Юни 2019, 13:48

Никодиме, *утко, колко много глупости си наговорил, чак свят ми се зави, докато ги прочета.
Що не патентоваш пословичната си идиотщина, така и така всеки твой пост е от дебилен по-дебилен.
Чернобил, не прости на никого, но при теб уврежданията са от друго естество. :shock: :shock: :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 211
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron