начало

Валери Симеонов: Премиерът и правителството няма да подават оставки Валери Симеонов: Премиерът и правителството няма да подават оставки

заплаха с проверки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


заплаха с проверки

Мнениеот remarek » 13 Юни 2019, 16:54

Здравейте! Счетоводител съм в едно училище. Отдавна имам лични проблеми със собственикът на едно заведение, което е срещу нашата къща - за шум, за работа в извън установеното работно време по Наредбата на общината. Пусках няколко жалби срещу него в общината. Днес майка му, която е медицинска сестра, се обадила на директора, чрез него да ме заплаши, че щяла да ми предизвика одити, да докара Сметната палата, ако не спра с жалбите. Малко съм нервен в момента и затова реших да попитам тук дали има такава възможност и дали личното отношение може да се пренесе в професионалното? Отдавна се каня да го дам на прокурор, но дали има смисъл в тоя случай
remarek
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Юли 2014, 13:50

Re: заплаха с проверки

Мнениеот borovinka » 14 Юни 2019, 09:52

"Счетоводител в едно училище" не би трябвало да се притеснява от проверки и одити. Виж, ако бяхте счетоводител в една строителна фирма, която строи небостъргачи в центъра на София - по-върви някак си да се притесните, ама за училище... нисък е материалния интерес.

А сега извън шегата - не виждам повод за притеснения. Жалбите ви са ваша гражданска позиция и като гражданин имате право да си я отстоявате. Естествено, че ще има и недоволни. Нека си лаят.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: заплаха с проверки

Мнениеот lawchoice » 14 Юни 2019, 14:04

Дали е счетоводител в училище или във фирма, която строи небостъргачи едва ли има чак такова значение. Всеки може да се изкуши, макар и в стремежа си да напакости да се разпростира спрямо чергата си. Странното обаче е друго - способността на подобни "заплахи" за извършване на проверки и одити да възбуждат основателен страх у българина.

Заливате и изисквате от прокуратурата и съда да вършат несвойствени за тях неща, а после се оплаквате, че не работят.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 667
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: заплаха с проверки

Мнениеот remarek » 14 Юни 2019, 16:10

lawchoice написа:Дали е счетоводител в училище или във фирма, която строи небостъргачи едва ли има чак такова значение. Всеки може да се изкуши, макар и в стремежа си да напакости да се разпростира спрямо чергата си. Странното обаче е друго - способността на подобни "заплахи" за извършване на проверки и одити да възбуждат основателен страх у българина.

Заливате и изисквате от прокуратурата и съда да вършат несвойствени за тях неща, а после се оплаквате, че не работят.


Според вас към кого да се обърна при такава заплаха? Говори се, че тоя е освидетелстван психически. Кой може да реагира в такива случаи? Общината не може, полицията не иска. Сам ли да се бия?
remarek
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Юли 2014, 13:50

Re: заплаха с проверки

Мнениеот lawchoice » 14 Юни 2019, 23:11

Не ми е работа като участник в този форум да давам съвети към кого да се обърнете. Дори и да не беше така, не съм запознат с фактологията по казуса /изложеното от вас не е равнозначно с нея/, за да може да се прави преценка на това - кой не може и кой не иска да си свърши работата.

Участвам в този форум в лично качество - като български гражданин. В това си качество има проблеми на нашето общество, от които се интересувам и затова изразявам своята позиция във връзка с тях. В конкретният случай, както посочих, за мен е продължава да е трудно разбираемо наложилото се по нашите географски ширини възприятие, че сезирането на оправомощен от закона държавен орган с твърдения за нарушения при осъществяването на правнорегламентирана дейност може да бъде третирано като заплаха и/или закана.

П.П. При желание на списващите тук адвокати, бихте могли да получите и конкретен правен съвет от тях.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 667
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: заплаха с проверки

Мнениеот kalahan2008 » 15 Юни 2019, 11:37

lawchoice написа:В конкретният случай, както посочих, за мен е продължава да е трудно разбираемо наложилото се по нашите географски ширини възприятие, че сезирането на оправомощен от закона държавен орган с твърдения за нарушения при осъществяването на правнорегламентирана дейност може да бъде третирано като заплаха и/или закана.

Причината за това може да се търси в особеното отношение на административно-наказващите органи по нашите географски ширини да не зачитат презумпцията за невиновност и да третират всеки потенциален нарушител като виновен до доказване на противното. Масово се съставят АУАН и наказателни постановления с идеята "нека съдът да прецени дали съм прав или не". Доколкото разноските за правна защита в много случаи надвишават размера на санкцията /минималното адв.възнаграждение е 300 лв./, без възможност за присъждане на разноските в рамките на същото производство /налага се да се води отделно дело по ЗОДОВ за разноските/, потенциалният нарушител с право се притеснява от проверки.
Може би ако бъдат променени правилата за разноските, това би дисциплинирало адм.-наказващите органи, но, съдейки от опита си с НАП, едва ли ще се стигне до промяна в манталитета им.

https://news.lex.bg/%d0%b2-%d0%bf%d1%80 ... %b6%d0%b4/

https://news.lex.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b5% ... 82-%d0%b7/
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3607
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron