Страница 1 от 1

ЗОДОВ чл. 7

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 20:57
от disident
В кой съд се завежда дело против държавата, че не мога да разбера текста на чл. 7 от ЗОДОВ

Re: ЗОДОВ чл. 7

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 22:50
от propensity
Админ. съд.

Re: ЗОДОВ чл. 7

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2019, 17:28
от lexy21
Зависи от това кой орган е причинил вредите. В едни случаи компетентен е административният съд и делата се разглеждат по реда на АПК, в други - общите граждански съдилища, които гледат делата по реда на ГПК и, в зависимост от цената на иска, делото ще е подсъдно на РС/ОС. Така, например, ако претендирате вреди от незаконосъобразно наказателно постановление, компетентен ще е административният съд, ако търсите обезвреда от незаконно обвинение - РС, съответно ОС при претенция над 50 хил. лв. За местната компетентност мисля, че разпоредбата е ясна.

Re: ЗОДОВ чл. 7

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2019, 14:47
от disident
Искам да се отмени решение на общо събрание на кооперацията за което не са спазени никакви административни изисквания. Е да ама всички институции отказват да съдействат включително и Районен съд. Естествено отказват и от ЧЕЗ да се намесят въпреки неграмотния монтаж направен в общо електрическо табло: http://elektromer.free.bg/brava/1.htm

Re: ЗОДОВ чл. 7

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2019, 00:46
от doondie
На мен ми се губи каква отговорност се цели да се търси на държавата/общината. Какви материални вреди са настъпили и за кого?

Няма ли си закон за етажната собственост или подобен, въз основа на който се жалваш? Тези дни четох новина в един сайт, че към момента е възможно някой да е домоуправител против неговата воля, потенциално дори доживот.

На твое място бих пуснал жалба към местния административен съд против решението на Общото събрание, пък те ще преценят дали е в компетенциите им и ако не е, в чии е.