Страница 1 от 1

Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2019, 15:31
от krivanov
Здравейте,
Купих къща на 12 месеца от първи собственик. След около 6м, при големите дъждове, на една от стените в имота ми "изби" влага. Строителя отказва съдействие. Кака мога да предявя претенции с/о гаранциите, които дава ЗУТ, каква е процедурата? Кого да сезирам РДНСК, МРРБ, Камара на Строителите, Професионален застраховател, КЗП, всички заедно...?
Предварително благодаря!
Иванов

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2019, 16:54
от ivan_lawyer
Проверете да не е фалирал фирмата първо. Общо взето - има т.нар. "ментета". Гаранцията е достатъчно дълга и трябва да блокирате сметки на фирмата първо. Също така блокиране на някакъв строеж бъдещ. С това трябва да започнете. Иначе такива упражнения - нямат полза. Разбира се - те ще се запекат нещата - то е явно тяхното поведение е "опако". После дело - което ще приключи във Ваша полза.

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2019, 19:39
от krivanov
Благодаря ivan_lawer, наистина не ми беше хрумнало, че някой може да си фалира фирмата, бягайки от отговорност. Може ли мако по-подробно да ми обясните на какво основание бих могъл да запорирам каквото и да било от фирмените активи? Предварително благодаря!

Re: Законови срокове на газранция за нови сгради по ЗУТ

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2019, 00:06
от ivan_lawyer
Проверка в имотен регистър, както и търговски регистър. В търговски се гледа за наложени запори, а в имотен - за имоти, които има. Може да има ново право на строеж, тоест да почва строеж на сграда, което е по-сладко да го блокирате и оттам е въпрос на преговори.

Другото е да внесете молба за обезпечение и да искате запор на избрани банкови сметки, стига да знаете в коя банка ходи. Това може да се проследи при търговски регистър - например обявяване на годишен отчет, където става ясно, че някаква такса е преведена от банка в банка и др.такива. Другото е да искате удостоверение за МПС и т.н. - тоест - първо трябва да му блокирате имущество, сметки и най-вероятно ще се предаде на този етап.