начало

МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва МВР разтури палатковите лагери и обяви: Няма да позволим повече това да се случва

Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Мнениеот gridiron » 04 Авг 2019, 13:39

Здравейте,
Вследствие на корумпирането на Деница Димитрова Славова, при РС - Варна,загубено дело и човека е станал длъжник в частта на разноските по делото Последвало ИД СИ запорирал сметка При запорирана сметка се оказва, че таксата за поддържането и от 2 лв скача на 12лв (пак диктатура, неща от репресивня режим) Сметката не можело да се закрива, така ли е?
При запорирана сметка имали начин да се плаща само таксата за обслужване на сметката?За да не се става длъжник на банката
gridiron
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Мнениеот gridiron » 09 Авг 2019, 21:34

Здравейте Заради трупането на таксите за обслужване на сметка питам Ако банката заведе дело, както при кредит ли ще се води делото?
gridiron
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 10 Ное 2013, 21:28

Re: Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Мнениеот doondie » 10 Авг 2019, 02:24

Не вярвам банката да заведе дело. Какво ще претендира – пари за услуга, която клиентът реално не е получил или имал възможност да ползва? С каква цел е запорирана сметка с нулева наличност на първо място? Банката няма ли служебно да закрие сметката при натрупването на 4-5 неплатени такси? Те иначе могат и с години да оставят сумата да се трупа, съответно и такси за оувърдрафт да начисляват, дори лихва и т.н. В Англия му казват debt spiral. Там, за разлика от смешните банки в България, които се пъчат с незаслужени награди "Банка на годината", банките ти предлагат помощ да си възвърнеш контрола върху финансите, за да не изпадаш в гореспоменатата спирала на задълженията.

Един пример от личен опит (може би съм го споменавал и преди, не помня) – преди няколко години, докато все още имах английска кредитна карта (разбира се, без годишна такса, съответно без такса за превалутиране при плащане в чужда валута), в един момент нямах пари в сметката, от която с директен дебит се погасяваше картата. Вече не помня каква точно беше причината всъщност, само резултатът – от една такса (напълно заслужена), последва втора (отново заслужена), които с времето станаха към 130 лири такси, и то по моя вина, от недоглеждане. Когато се свързах с банката (чрез live chat), хората ми опростиха 100 лири от таксите до момента. Остатъка си го платих, за да прекратя натрупването на нови такси. Хората имаха интерес да ми помогнат. Имат помощни материали, дори консултанти (финансови съветници), които могат да помогнат на хора, изпитващи финансови затруднения, да си вкарат личните финанси в ред. За пореден път да отбележа, че такса за поддържане на сметка в Англия няма, камо ли за теглене или внасяне. Даже напротив – банките (поне преди) предлагат паричен стимул (в рамките на 50 до 100 лири) за прехвърляне на основна банкова сметка (често изискването е да се получава заплатата в новата сметка и да се прехвърлят поне 2 активни директни дебита). Една от банките дори даваше 5 лири всеки месец на клиентите си, които удовлетворяваха 2-3 условия – нещо от сорта на поне 1 000 лири влезли в сметката предходния месец, плюс 2 активни директни дебита, плюс да не си ползвал оувърдрафт.

Както и да е... Много дълъг стана отговорът. Не може ли съдия-изпълнителят да освободи сметката, за да бъде закрита? Грам човечност, ако не акъл ли нямат тези хора? По какъв начин принуждаването на длъжника да влиза в още повече дългове помага за събирането на текущото задължение? Изобщо не коментирам таксата от 12 лв за запорирана, т.е. неизползваема сметка. Пълен абсурд за цивилизована държава... в каквато не живеем.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 294
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Мнениеот lawchoice » 10 Авг 2019, 23:26

gridiron написа:Здравейте Заради трупането на таксите за обслужване на сметка питам Ако банката заведе дело, както при кредит ли ще се води делото?


Хубаво, питаш заради трупането на таксата... Ама всеки отговор на този въпрос, би могъл да бъде квалифициран като спам, с оглед заглавието на темата. Затова - оправи си заглавието, пък и уточни фактологията на казуса /отношенията на човека с банката/, за да имаш някакъв шанс за отговор по същество, макар и дистанционен, на твоето питане.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 667
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Мнениеот kalahan2008 » 11 Авг 2019, 10:05

doondie написа:Не може ли съдия-изпълнителят да освободи сметката, за да бъде закрита? Грам човечност, ако не акъл ли нямат тези хора? По какъв начин принуждаването на длъжника да влиза в още повече дългове помага за събирането на текущото задължение? Изобщо не коментирам таксата от 12 лв за запорирана, т.е. неизползваема сметка..

На какво законово основание съдебният изпълнител следва да вдигне запора? А ако впоследствие постъпят суми по сметката и запорът вече е вдигнат от "човечност"?
Месечната такса в Прокредит Банк при запор на сметката е...150 лв.! А запор може да бъде наложен и при обезпечение на бъдещ иск /по ГПК/, както и като предварителна обезпечителна мярка /по ДОПК/. Вярно е, че може да се води иск за вреди от незаконен запор, но иди доказвай причинно-следствена връзка след това. Последната е абстрактна философска категория и наличието й зависи изключително от субективната преценка на съда.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3607
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Ситуация създадена от" гнила ябълка"- съдия

Мнениеот ezlatarev » 17 Сеп 2019, 13:16

А банката и съдебният изпълнител откъде да знаят, че съдията е бил корумпиран и грешно е решил делото? За тях това си е легитимно съдебно решение и те си изпълняват задълженията, вменени им от закона.
Нека сега допуснем, че съдията не е бил корумпиран и решението е правилно. Тогава възниква въпросът - длъжникът защо не прояви малко човеност да си плати задълженията, а кара хората да образуват изпълнително дело, което за тях е нов разход?
И друг въпрос възниква - ако човекът е убеден, че правото е на негова страна и съдията е бил корумпиран, защо не е обжалвал? На втора инстанция делото ще се разглежда от трима съдии. Или предварително знае, че и те ще са корумпирани? Хайде не на нас тия.
Най-добрият начин да избегне трупане на такси е да си плати задълженията - тогава ще му освободят всички сметки.
И въобще защо в България винаги се призовава да се "прояви човечност" към длъжниците, когато истинските потърпевши в повечето случаи са кредиторите!
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron