начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Казус по чл. 58 ДОПК и обезщетение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус по чл. 58 ДОПК и обезщетение

Мнениеот kociboss » 27 Авг 2019, 15:18

Казуса е следния:

НАП прави проверка на бивша служителка на фирма Х по повод получени недекларирани доходи от куриерски фирми с наложен платеж за над 20 000лв, и като обяснение, декларира че получените суми са предадени лично на управителя на фирма Х и били в изпълнение на задължението и във фирмата (да изпраща някакви неща от нея като физическо лице с наложен платеж), за което управителя възразява и категорично отрича да е изисквал подобни неща.

Позовавайки се на тези декларирани от бивш служител данни, НАП започват проверка на фирмата X в което изискват всякакви счетоводни документи, дейности, договори с куриерски компании и т.н. Фирмата няма договори с куриерски компании и дейността и не е свързана с подобен вид търговия, и в отговор отрича твърденията на бившата си служителка.

След като не могат да се хванат за нищо във фирма X, започват проверка на Управителя като физическо лице за 5 годишен период с безброй безумни въпроси като "Ходили ли сте на почивка извън страната? Ако да - за колко време, дестинация, колко пари е излезнала почивката.", "Правили ли сте скъпи подаръци", декларации за всички видове имоти, автомобили и др както и искане за ДОСТЪП ДО ЛИЧНИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ. Кодовото име на "операцията" е: Съпоставяне на доходи с имущество

След предоставяне на информация която включва (разбира се) получени в брой и по банков път дарения от роднини, се започва преследване на всички свързани лица с управителя - на всички им се изискват доказателства за доходи и т.н. (става въпрос за над 10 физически лица), освен това се прави едновременна проверка на ВСИЧКИ други дружества в които Управителя има участие - включително новорегистрирани фирми без дейност - (над 10 юридически лица). На управителя не се дава обяснение какво е породило този поток от проверки, а само се "подканя" да активира всички линкове които са получени от НАП разбира се с идеята да не успеят на време счетоводителите да подготвят за всички фирми всички изисквани документи.

Какви са възможностите по чл. 58 от ДОПК, поне роднините на проверяваното лице да откажат предоставяне на обяснения и до какво би довело това - пълна данъчна ревизия на всички физически лица които отказват да доказват доходите с които са предоставили даренията?

Може ли да се предяви жалба и има ли смисъл относно такова тенденциозно преследване само по декларирани недоказани факти от трето проверявано лице (бившата служителка)?

Може ли да се търси обезщетение от името на управителя, фирмите и свързаните с него лица от бившата служителка, която е подала лъжлива (според управителя а и недоказуема по мое мнение) информация довела до тези масови проверки, които причиняват тревога, психически тормоз, финансови загуби за фирмите да заплащат за представителство пред НАП на счетоводни къщи, както и злепоставяне, набеждаване и оронване на престиж и авторитет.

Благодаря предварително.
kociboss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 02 Окт 2017, 14:50
Местоположение: София

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron