начало

Съдът потвърди уволнението на военен следовател-букмейкър Съдът потвърди уволнението на военен следовател-букмейкър

Проблем с марка стоки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Проблем с марка стоки

Мнениеот annasis » 14 Окт 2019, 15:41

Здравейте! Имам много странен казус и се чудя как да реагирам. Бих се радвала, ако изразите някакво становище или дадете съвет :)

Доставчикът на марка стоки, които до сега предлагахме в наш магазин, както и онлайн, се отказа от тях и преустанови вноса им. Тъй като виждам, че се търсят, решихме да се свържем с производителя - европейска фирма и да внесем от тях. Свързахме се, предоставиха ни условия, съгласихме се, след което те ни пуснаха проформа, която заплатихме. Междувременно решиха да изменят условията и вместо за обещаните 3 дена за събиране на станаха 7. Ние вече бяхме организирали спедирането, което се оказа изключително трудно за конкретната дестинация. Наложи се да откажем и уговорим за след 7 дена, след което отново ни беше удължен срокът. През това време се размениха редица имейли, в които тона се втвърди, защото беше несериозно отношението им, като във всеки отговор ни предлагаха да ни върнат парите... Е, ние не желаехме пари, а стока. В следствие на комуникацията и на нашето несъгласие с постоянната промяна на условия, се скарахме, като те поискаха да премахнем от сайта ни тяхната марка и отказаха да ни продадат стоката. В случая ние имаме останала стока от предходния доставчик, който явно защо се беше отказал. Могат ли те да ни забранят да продаваме марката им във физически или онлайн магазин, предвид че е оригинална и закупена от тях, но от стария доставчик? Ако случайно намерим начин да купуваме от друга държава, можем ли да я продаваме? И какво би трябвало да се случи с наличната стока при нас?
Много ще съм благодарна за експертно мнение.
annasis
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Окт 2019, 14:59

Re: Проблем с марка стоки

Мнениеот kociboss » 25 Окт 2019, 19:03

Здравейте и добре дошли във форума.

Накратко: Ако вие имате документи доказващи произхода на марката, не могат да ви забранят да я продавате. Разбира се могат да не ви продават повече стоки от тази марка, но със закупуването на стоката без значение от кой дистрибутор - стига да не бъде фалшификат, вие заплащате освен самата стока и правото на ползване, държане, продажба и т.н.

Елементарна съпоставка може да се направи със следния пример:
Купувате за 100 000лв дрехи от марката X. Изведнъж от марката решават да открият фирмен магазин и с цел да не им пречите на продажбите ви забраняват да продавате. Къде отиват тези 100 000лв? Отговорете си на този въпрос за да решите сам/сама казуса.

Можете да купувате и продавате от всякъде стига стоката да е ОРИГИНАЛНА (колкото и да не обичам този вид изказване) и да си пазите документите за плащането и произход. Относно това забавяне също можете да си търсите обезщетение, особено ако сте търговец за нанесени щети, пропуснати ползи и т.н.
kociboss
Младши потребител
 
Мнения: 66
Регистриран на: 02 Окт 2017, 14:50
Местоположение: София


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron