Страница 1 от 1

Старо законодателство

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2019, 11:09
от ezlatarev
Здравейте.
Искам да видя какъв е бил Наказателния кодекс през 80-те години на миналия век, по времето на социализма, но никъде не го намирам. Някаква идея къде да го намеря?
И въобще как човек може да види какви са били законите преди последните им промени? Едно време в ЛЕКС нямаше ли функция да видиш действащите норми към определен момент в миналото?

Re: Старо законодателство

МнениеПубликувано на: 10 Мар 2020, 22:23
от katerinakuch
Проверете в Държавен архив.

Re: Старо законодателство

МнениеПубликувано на: 10 Мар 2020, 23:19
от ivan_lawyer
Да, Държавен архив - ако целта Ви е да правите наистина строго изследване. Първообразът на Наказателният кодекс е от 1968 година, този брой на Държавен вестник търсете - как - всеки последен брой на Държавен вестник мисля, че съдържаше публикуваните актове през годината (май греша), но - проверете сайта на Парламента, има обаче електронни справочници - малко са недъгави - но вършат работа - "Сиела", "Апис", там има препратки.

На юридически му казваме - новелизация - има и такива таблични справочници - на лявата страница пише сегашният текст - на дясната страница - измененията - примерно - чл. 1 е гласял - "Този кодекс урежда социалистическите отношения...", а след 1990 година изменението е "Този кодекс урежда обществените отношения ...", тоест редакционни изменения (козметични), а иначе си трябва сериозно четене, сега - за съжаление НК е изготвен от екип 1968 година от юристи - печелил е награда в Римска правна научна конференция - за най-добре структуриран и изящен правен език на отделните норми, но - съжалението е там, че нямаме единно издание - като учебник или каквото и да е - по този Кодекс.

Иван Ненов се казва авторът на единствените учебници по Наказателният кодекс - в пълнота, той е и съставител на самият кодекс, Стойнев (той е преподавател в момента - адмирации), написа няколко свитъка - наистина са пълноценни - но самите престъпни състави - не са пренаписвани по учебници в годините.

Какво би било полезно - Ненов сам си казва - какво е изменено по времето на издаване на учебника, в сравнение с преди. Но това - означава постоянна бдителност към измененията на закона.

Какво - изменени са само размерите на наказанията - в огромният брой случаи, иначе законът е перфектен - просто законодателят натиска понякога санкцията и такива неща. В общи линии - само размерите на санкциите са изменени.