начало

Белгиец осъди Народното събрание и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лева Белгиец осъди Народното събрание и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лева

Защита на личните данни от страна на работодател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Защита на личните данни от страна на работодател

Мнениеот tauriel » 16 Ное 2019, 06:08

Здравейте,
Въпроса ми е относно липсата на адекватна политика за защита на личните ми данни от страна на фирмата, в която работя и как мога да потърся правата си в този случай.
Става въпрос за командировка заедно с група мои колеги. Имахме направена резервация за самолетни билети (от агенция, с която компанията работи) и трябваше да се направи онлайн чек-ин и проверка на данните в сайта на авиокомпанията. Тъй като резервацията беше направена под един номер за всички колеги, които ще пътуваме, трябваше регистрацията да се извърши заедно и имената и личните ни данни излизаха последователно на екран (който се виждаше от всички) по реда на резервирането. Тоест всички колеги имаха достъп да видят личните ми данни (номер на лична карта, дата на раждане), както и аз техните. Смятам, че това е много некоректна практика и не мисля, че е редно хора, които не са оторизирани администратори на лични данни да имат достъп до тази информация. Най-малкото поне трябва да ми се поиска изрично съгласие за това.
Въпреки, че отказах да участвам в това общо мероприятие при положение, че "n" на брой хора ще ми гледат личните данни и поисках да се чекирам отделно, ми беше казано, че няма как да стане защото сме били група и така е направена резервацията.
Преди време когато постъпих на работа ми дадоха да подпиша документ, в който се съгласявам , че фирмата ще ми обработва личните данни, но също така пишеше, че работодателят се задължава да защити данните ми от неправомерен достъп. Аз такава защита не виждам в случая. Надявам се някой по-компетентен от мен да ми даде съвети имам ли законово основание да потърся правата си съгласно GDPR и какво точно трябва да направя ако не желая повече половината ми колеги да имат достъп до личните ми данни.
tauriel
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Ное 2019, 04:24

Re: Защита на личните данни от страна на работодател

Мнениеот doondie » 16 Ное 2019, 11:49

Сигнализирала ли си директно работодателя за това нарушение в администрирането на личните данни на служителите, с препоръка за промяна в начина на работа? Ако да, но без резултат, то тогава ти остава единствено да сезираш КЗЛД. Това обаче би могло да има негативен ефект върху отношенията ти с работодателя, ако той откаже да поеме отговорност за лошите практики във фирмата.

По-важният въпрос според мен обаче е дали от тази практика са настъпили някакви негативни последици за теб или останалите служители или по-скоро говорим принципно, че не е коректно това да се случва.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron