начало

Белгиец осъди Народното събрание и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лева Белгиец осъди Народното събрание и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лева

Неуредици със заем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неуредици със заем

Мнениеот m1tkoo1 » 25 Ное 2019, 17:03

През 2006г. баща ми тегли заем за лечението на брат ми. Поръчители станахме аз и майка ми. Заема беше в размер на 12 000лв в последствие брат ми почина след две години баща ми и майка ми също. Аз останах единствения собственик на апартамент от 60кв.м в близко градче до Добрич. До 2012г. изплащах заема и стигнах до 10000лв. От тогава са изминали седем години и тази година банката започна да ме притиска, че ще ми вземе апартамента и всичко,което над минималната заплатя.. Въпроса ми е след като са минали седем години от последното плащане и съм поръчител има ли право банката да ми вземе апартамента и всички пари над минималната работна заплата, които поучавам? За поръчителите важи ли давността от 5 години.Много ще бъда благодарен ако получа компетентен отговор.
m1tkoo1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Авг 2015, 14:18

Re: Неуредици със заем

Мнениеот kdkrastev1234 » 25 Ное 2019, 19:42

Първо трябва да се види дали давността не е била прекъсвана. И дали събирачите не са си присвоявали вноските, с твърдения че са погасявали несъществуващи такси и неустойки.

Моят съвет е да събереш всички бумаги и при адвокат. Ще ти излезе по евтино от това да плащаш. Защото особено събирачите масово лъжат - плащаш, а дългът расте.
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22

Re: Неуредици със заем

Мнениеот ivanov_p » 25 Ное 2019, 19:59

Въпроса ми е след като са минали седем години от последното плащане и съм поръчител има ли право банката да ми вземе апартамента и всички пари над минималната работна заплата, които поучавам?


Ако наистина си поръчител, а не някаква екзотична фигура по заема, което е много малко вероятно когато става дума за банка, то поръчителството отпада по силата на закона с изтичането на 6 месеца от падежа на всяка вноска.
Тук обаче освен поръчител вие сте и наследник на длъжника, където давността е 5 години от падежа. Седи въпросът и с апартамента. Той обезпечава ли заема, кой е бил собственик при сключване на договора за заем? Всичко опира до конкретни факти и няма как да ви се каже повече без да се видят документите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3259
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron