Страница 1 от 1

Бърз въпрос относно съдебна делба

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 11:53
от steve6542
Имам нужда от разяснение относно следния въпрос:
Ако ищец иска /в срок/ включване в делбената маса на друг съсобствен за съделителите имот, но този имот е бил прехвърлен /напр. чрез дарение/ на трето лице преди това искане /но след вписването на иска за делба/, съставлява ли това прехвърляне на спорното право във висящо производство?

Re: Бърз въпрос относно съдебна делба

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 15:44
от propensity
Вписаното дарение е непротивопоставимо на исковата молба и изхода от нея, ако иксът за делба бъде уважен, а решението от което бъде вписано в СВ.

Re: Бърз въпрос относно съдебна делба

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 18:15
от vili_spasova
Или накратко - чл. 76 от ЗН

Чл. 76. Актовете на разпореждане на сънаследник с отделни наследствени предмети са недействителни, ако тия предмети не се падат в негов дял при делбата.

Re: Бърз въпрос относно съдебна делба

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2020, 22:31
от propensity
Мадам Спасова,

Както точно установихте от написаното на питащия, че става въпрос действително за наследствена делба, а не да речем съпружеска или друг вид съсобственост?

Re: Бърз въпрос относно съдебна делба

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2020, 10:12
от vili_spasova
propensity написа:Мадам Спасова,

Както точно установихте от написаното на питащия, че става въпрос действително за наследствена делба, а не да речем съпружеска или друг вид съсобственост?Здравейте мистър/мадам propensity. Благодаря за забележката. Приемам, че е абсолютно адекватна и дадена на място, има връзка с предмета на питането и е относима към неточния ми отговор. В тази връзка променям мнението си както следва:

" .... Или накратко, считам, че ако се касае за делба за наследствени предмети, се прилага - чл. 76 от ЗН:
Чл. 76. Актовете на разпореждане на сънаследник с отделни наследствени предмети са недействителни, ако тия предмети не се падат в негов дял при делбата..."

Re: Бърз въпрос относно съдебна делба

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2020, 19:44
от steve6542
Всъщност грешката е моя, тъй като не поясних, че не става дума за наследство, за което се извинявам. Искрено благодаря на всички за разясненията.