Страница 1 от 1

Извънредно положение

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2020, 09:25
от ivarbanov
Не съм юрист, но се надявам да получа някакъв отговор тук. Моля за извинение, ако не съм на правилното място. Пуснал съм въпроса във фейсбук и просто ще копирам и тук. Благодаря!

Напоследък се чуда върху един казус. В нормална ситуация той ми е ясен и е абсолютно прост. Но не съм сигурен при положение на извънредна ситуация къде са регулирани отношенията, освен в Конституцията. Как е уреден този въпрос законово.
А въпросът е : може ли с указания, на който и да било, да се нарушават нормативни документи по време на обявено извънредно положение?
Конкретно визирам указанията да се отпускат от аптеките лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, без рецепта на база вписано предишно отпускане. С което се нарушават Наредба 4 за предписване и отпускане на лекарствени продукти, административен договор между аптеката и РЗОК, Закона за лекарствените продукти в хумавната медицина и всичко що касае счетоводна отчетност и правнни отношения.
ИНТЕРЕСУВАМ СЕ ЕДИНСТВЕНО ПРАВНО ОТ ВЪПРОСА И НЕКА НЕ СЕ ЗАСЯГА ЕТИЧНАТА СТРАНА.
Малко конкретика, за която се сещам. В Наредба 4 са описани изискванията към лекарското предписание. Като дозировка, кой го е предписал и т.н. При работа по дадените указания това не се вижда. Нарушават се изискванията на договора да се отпускат лекарствата пред приносителя срещу лична карта и вписване на ЕГН то му. Срещу подписи на изпълнил и получател. Ако утре реша да изпълнявам фиктивно рецепти после как ще си уреждаме отношенията с касата, прокуратурата и съда като единственото изискване е просто човека да си е получавал лекарствата в аптеката. Вярно, че трябва да ги вписвам в рецептурната книжка, но само срещу моя подпис. Ами вчера изпълних бизор за два лева и човека отказа еликвис за над сто лв. Можех и него да отпусна фиктивно, нали? Кой гарантира че от последното вписване, както са указанията здравословното състояние на пазиента не се е променило и човека вече няма нужда от същите лекарства и даже са му вредни. Да кажем получил инсулт, инфаркт или не знам още какво, защото аз НЕ СЪМ лекар, АЗ СЪМ фармацевт и не ми е работа и ми е забранено Закона за здравето и Наказателния кодекс да назначавам лечение, и близките на болния дойдат, вземат лекарствата и се случат лоши неща с пациента. Кой ще носи наказателна отговорност? Напомням, че всеки магистър фармацевт по закон е независим в професионалните си действия, а в НК има предвидена санкция за настъпили увреждания поради немърливо изпълнение на служебните задължения. Ще ме защитят ли тези указания в съда, или ще ми кажат, че незаконосъобразни разпореждания не се изпълняват. Толкова се сещам като като фармацевт без юридическо образование.