начало

Правителството даде зелена светлина „Право“ да се влиза с матура и отмени отмяната на задочното обучение Правителството даде зелена светлина „Право“ да се влиза с матура и отмени отмяната на задочното обучение

Наложен запор без информация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наложен запор без информация

Мнениеот borryslava » 08 Май 2020, 09:33

Здравейте! Ще се опитам да бъда кратка. Моля за съвет относно следния казус:
На 04.05.20г. когато проверих чрез онлайн банкирането на банка ДСК дали са преведени майчинските ми, установих, че сметката ми е на минус 2979лв.Отидох до клон на банката, където ми казаха, че поради сливането на банка ДСК и Експресбанк, заема ми от втората се прехвърля към тях. Заема беше станал изискуем отдавна и внасях по обща сметка на Експресбанк, общо взето колкото мога.От банка ДСК ме увериха, че това не е запор и ще процедирам както до сега. На следващия ден бяха преведени майчинските, но не можеха да се теглят от банкомат. Отново отидох в клона на банката и ми казаха, че мога да ги изтегля на гише, тъй като сметкта е запорирана. Ок, до тук добре. Исках информация за запорното съобщение, кога съм осъдена, кой съдебен изпълнител... Нищо. Нищо не можели да ми кажат в момента, след 2-3седмици,когато преминело сливането можело. А аз не съм съгласна. Съгласна съм, че дължа пари, но съм в правото си да получа някаква информация, нали така?Обърнах се към КЗП, откъдето ми казаха, че не е правомерно да бъда запорирана по време на Извънредно положение и да се свържа с централа на банката, за да искам отново информация. Всичките ми обаждания към двата номера са безуспешни. Моля за помощ, как да постъпя?
borryslava
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 28 Мар 2018, 16:06

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот kalahan2008 » 08 Май 2020, 11:25

Прочетете си договора с ДСК за банкова сметка. Там може да има клаузи, които Ви дават право на информация.
В краен случай може да се обърнете към Банков надзор към БНБ, но не вярвам да реагират бързо, ако изобщо реагират.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3546
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот jhoro » 09 Май 2020, 15:12

borryslava написа:Здравейте!

Здравейте. Ще разделя въпросите Ви, съответно - и отговорите.
borryslava написа:Отидох до клон на банката (ДСК), където ми казаха, че поради сливането на банка ДСК и Експресбанк, заема ми от втората се прехвърля към тях. Заема беше станал изискуем отдавна и внасях по обща сметка на Експресбанк, общо взето колкото мога.

Формулировката не е точна, но резултата - същия. Кредита не е прехвърлен (изкупен, цесиран ...) - просто двете банки са се слели в една, Банкова група ДСК.
Явно договорката (теофициална) с предишния кредитен мениджмънт не е одобрена от новия!
borryslava написа:От банка ДСК ме увериха, че това не е запор и ще процедирам както до сега. На следващия ден бяха преведени майчинските, но не можеха да се теглят от банкомат. Отново отидох в клона на банката и ми казаха, че мога да ги изтегля на гише, тъй като сметка е запорирана.

Хем не е запол, хем е!
Нормално е, когато имате просрочени задължения - всяка „появила се“ сума в сметката да бъде „прибрана“. Просто кредитора си иска своето.
Не е нормално - да не може да се ползва АТМ, а да може „на гише“. Явно само картата е блокирана, а сметката - не!
borryslava написа:Исках информация за запорното съобщение, кога съм осъдена, кой съдебен изпълнител... Нищо. Нищо не можели да ми кажат в момента, след 2-3 седмици, когато преминело сливането можело. Обърнах се към КЗП, откъдето ми казаха, че не е правомерно да бъда запорирана по време на Извънредно положение и да се свържа с централа на банката, за да искам отново информация. Всичките ми обаждания към двата номера са безуспешни. Моля за помощ, как да постъпя?

Не е нужно нищо екстра (дело, съдебен изпълнител, изпълнително дело, запор), за да може Кредитора да си защити интереса - да вземе парите.
Сливането е факт от много време!
Колкото до Извънредното Положение - разпоредбите са категорични. Всичко се замразява!
Освен това има и несеквестируем минимум - вече 610 лева.

kalahan2008 написа:Прочетете си договора с ДСК за банкова сметка. Там може да има клаузи, които Ви дават право на информация.

Странна мисъл! Това предполага ли, че може да НЯМА такова право?
Защото, доколкото си спомням ...
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
Конституция на Република България
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1082
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Наложен запор без информация

Мнениеот kalahan2008 » 11 Май 2020, 14:58

jhoro написа:
kalahan2008 написа:Прочетете си договора с ДСК за банкова сметка. Там може да има клаузи, които Ви дават право на информация.

Странна мисъл! Това предполага ли, че може да НЯМА такова право?


Не, в договора за кредит обикновено е регламентиран редът и предпоставките за предоставяне на тази информация. В Конституцията не се съдържат конкретни правила, а само общи, абстрактни правила за поведение.
Какви Ви е странно и какво не - това са си Ваши вътрешни душевни преживявания, които едва ли вълнуват някого другиго. Всичко останало е заяждане.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3546
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron