начало

Бащата на пребитото от акушерка бебе: Ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна Бащата на пребитото от акушерка бебе: Ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна

Злоупотреба с личи данни?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Злоупотреба с личи данни?

Мнениеот akarpov » 15 Май 2020, 23:31

Здравейте,

Имам въпрос към тези от Вас запознати със злоупотреба на лични данни.

Казуса е следния:

Реших да закупя апартамент в новостроящ се комплекс. Подписах предварителен договор, в който са упоменати всички мой лични данни, включително електронен адрес за кореспонденция - личният ми e-mail.

Няколко дни по-късно получих масово електронно съобщение без да е използвана функцията за изпращане на скрити съобщения (bcc). Следователно в хедъра на съобщението се показват електроните адреси на всички получатели. Това много ме подразни и започнах да чета, какви са ми правата.

В една статия прочетох следното:

"В законите за защита на личните данни е упоменато, че изпращането на масови електронни съобщения трябва да бъде правено така, че да не се показват електронните адреси на останалите получатели... като нарушението им се санкционира с парични глоби..."

Бихте ли изказали Вашето мнение дали мога да заведа дело срещу продавача, който събра личните ми данни, и след това предостави част от тях на останалите близо 200 бъдещи собственика на апартаменти в комплекса?

Благодаря.
akarpov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Май 2020, 22:40

Re: Злоупотреба с личи данни?

Мнениеот jhoro » 16 Май 2020, 13:25

akarpov написа:Бихте ли изказали Вашето мнение дали мога да заведа дело срещу продавача, който събра личните ми данни, и след това предостави част от тях на останалите близо 200 бъдещи собственика на апартаменти в комплекса?

Здравейте!
Дали можете да предявите иск - да, категорично. Дали ще има успех - едва ли!
Първо вижте определението на понятието „лични данни“. В ЗЗЛД такова няма - чл. 2 е отменен (ДВ, бр. 17 от 2019 г.). В Общият регламент относно защитата на данните (GDPR) пише
За целите на настоящия регламент:
1) „лични данни“ означава всяка информация, свързана с идентифицирано физическо лице или физическо лице, което може да бъде идентифицирано („субект на данни“); физическо лице, което може да бъде идентифицирано, е лице, което може да бъде идентифицирано, пряко или непряко, по-специално чрез идентификатор като име, идентификационен номер, данни за местонахождение, онлайн идентификатор или по един или повече признаци, специфични за физическата, физиологичната, генетичната, психическата, умствената, икономическата, културната или социална идентичност на това физическо лице;

Обаче личния емайл адрес не е точно такава. Факта, че мога да си регистрирам емайл адрес с произволно избрано потребителско име, не позволява еднозначна и категорична идентификация. Пример - Ivan.Ivanov@abv.bg е различно от Ivan_Ivanov@abv.bg. А реалния потребител може да е съвсем различно лице.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1069
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron