начало
Почина съдия Мария Ангелова Почина съдия Мария Ангелова

Медицинско заведение и нарушение на ЗЗЛД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Медицинско заведение и нарушение на ЗЗЛД

Мнениеот sjaakiie » 12 Авг 2022, 09:01

Здравейте!

Бих искала да се допитам до вас във връзка с казус, попадащ в обхвата на ЗЗЛД.

Казусът накратко: преди 1 година медицинско заведение извърши нарушение по отношение на мои лични данни от чувствителен характер (здравословно състояние) като ми изпрати данни БЕЗ заявка от моя страна и - което е по-лошото - чрез незащитен канал, а именно от ЛИЧЕН имейл на един от лекарите БЕЗ криптиране или друга подходяща защита! Без да се свенят по телефона ми заявиха, че така били посъветвани да заобикалят закона! Явно по навик взели, че и моите данни пратили и сега въпросните данни битуват нейде из сървърите на Гугъл и се обработват кой знае как.

Та, как тълкувате чл. 38 ЗЗЛД? Кумулативно ли се разглеждат сроковите изискванията жалби да се подават до 6 месеца след узнаване на нарушението И до 2 години от извършването му? Защо тогава го формулират с “НО”? Изпуснах 6-месечния срок. Затова се чудя има ли смисъл да подавам жалба към КЗЛД? Или по съдебен път мога да подходя? Ще има ли смисъл инвестицията на време и финанси? Какво бихте ме посъветвали?

Ако можете да препоръчате адвокат, специализиращ в сферата на защитата на лични данни - моля, споделете.

Благодаря ви за отделеното време.

Поздрави!
sjaakiie
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Юли 2022, 13:08

Re: Медицинско заведение и нарушение на ЗЗЛД

Мнениеот llumar » 26 Окт 2022, 11:46

Жалбата до КЗЛД не пречи, безплатна е.....2-годишният срок нали не е изтекъл? Вие не сте длъжен да си проверявате всеки ден емейла, или всеки месец....
llumar
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 18 Мар 2011, 18:55


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron