Страница 1 от 1

Коефициент за пенсия

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2018, 14:25
от krasivuleva
Пенсионер съм по болест. Предстои ми да се пенсионирам по възраст през 2020 г. Имам непрекъснат трудов стаж до месец септември 2017 г. Осигурявана съм на максималния осигурителен доход. Сега имам възможност да работя на граждански договор. При какъв осигурителен доход ( след приспадане на нормативно признатите разходи от 25%) трябва да се осигурявам за да не се намали коефициента ми за пенсия, а напротив да се увеличи?

Re: Коефициент за пенсия

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2018, 22:49
от ivan_lawyer
От 2019 г. от формулата за определяне на пенсията, при изчисляване на коефициента, отпада доходът за 3- години по избор преди `97 г. Коефициентът се изчислява върху доходът от `97 до датата на отпускане на пенсията. Така че, коефициентът се определя като средно съотношение, между месечно - осигурителен доход на лицето и средния осигурителен доход за страната същия месец.

Re: Коефициент за пенсия

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2019, 20:05
от gdtodor1
Някой може ли да изясни смисъла на метода за определяне на индивидуалният коефициент (ИК) при пенсиониране. Неясно е как се формира знаменателя, който представлява сума от съотношенията по месеци на работните дни на лицето към работните дни за страната за същия месец. Месеците, в които лицето Х има по-малко работни дни ще намаляват тази сума, т.е. ще допринасят за повишаване на ИК, а месеците, в които то има повече работни дни ще увеличават сумата, т.е. ще допринасят за намаляване на ИК. При осигуряване по повече от едно основание (например постоянен трудов договор и граждански договор) дните, за които са внасяни осигуровки за даден месец могат да се окажат доста повече от дните в месеца. При повече такива месеци, ИК ще бъде чувствително намален по причина, че лицето е работило повече и внесло повече осигуровки. Това не е ли нелогично?