Страница 1 от 1

ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2020, 10:09
от zenons
Здравейте,

отварям тази тема с надеждата, че мога да получа повече информация по казус свързан с чл. 84 КСО.
Нямам юридическо образование и се извинявам предварително за използвани неправилни формулировки:)

След смъртта на баща ми, по въпросния чл. 84 КСО на майка ми като негова съпруга се полага "вдовишка" добавка. Приживе баща ми получаваше лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Преди смъртта той беше добил правото и за пенсия по осигурителен стаж и възраст, просто така и не успя да стартира процедурата по определянето на размера и. Въпросната пенсия по стаж и възраст със сигурност щеше да бъде по-голяма по размер от тази, която той получаваше за инвалидност.

И сега конкретният казус: от НОИ отказаха на майка ми да изчислят размера на полагащата се пенсия по стаж и възраст с аргумента, че съпругът и е починал и тъй като вече е взимал някаква пенсия, то именно нейния размер ще се вземе предвид при изчислението на добавката. Консултирахме се с няколко фирми, които предлагат помощ при подготовка на документи за пенсии - всяка от тях твърдеше, че НОИ е длъжно да изичсли и пенсията за стаж и да избере нея като по-благоприятна. Подадохме жалба, срещнахме се с директора на НОИ и въпреки всичко от НОИ официално взеха решение добавката да се изчисли върху пенсията по болест.
Въпросът: Имаме ли правно основание да обжалваме това решение и да накараме НОИ да взема пенсията по стаж и възраст като база за изчисление на добавката? Ичетох всичко възможно в интернет, но не откривам тълкувание на закона за подобен случай.

Поздрави,
Митко

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2020, 06:44
от jhoro
Здравейте!
Принципно - това са две отделни пенсии.
Тази, за инвалидност се отпуска при едни условия и от датата на влизане в сила на решението на ТЕЛК.
Пенсията за стаж и възраст се отпуска от датата, на която е придобито това право. По „технически причини” (изчисляване размер) първите месеци се изплаща една сума, а в последствие - се доплаща разликата до пълния размер.
Ако лицето беше починало преди придобиване на това право - процедура нямаше да има. Но щом датата на смъртта е по-късна - за съответния период човека е бил пенсионер с пенсия за стаж и възраст, с добавка за инвалидност.
Да, трябва да обжалвате, а какво ще излезе …

Още нещо - много хора не го знаят
Чл. 11 (2) При смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ и на наследствена пенсия.
КСО

За текущата година е 540 лева, съгласно Закона за бюджета на ДОО за 2020 г.

Re: ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ПРЕЖИВЕЛИЯ СЪПРУГ

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2020, 10:10
от zenons
Здравейте,

благодаря за отговора Ви!
Да, след консултация с адвокат взехме решение да обжалваме.
След като имаме крайно решение, ще го споделя тук. Надявам се да сме прави:)
И ако е наистина така, за мен остава необяснимо как е възможно служители на НОИ (включително и управител на ТП на НОИ), които са отговорни за изчислението на пенсиите, да не са запознати с този вид казуси... едва ли сме първите с този проблем. Предполагам, че много хора не биха потърсили правата си и съответно биха били ощетени заради нечия некомпетентност.