начало

Правителството прие промените в ЗСВ за повече самостоятелност на европрокурорите Правителството прие промените в ЗСВ за повече самостоятелност на европрокурорите

Съд застраховател и пострадал при катастрофа.

Дискусии и казуси по въпросите на застрахователното право и застрахователите. Несъстоятелност на застрахователи. Договори за застраховка, права и задължения, принудително изпълнение и давност. Застраховки "Гражданска отговорност", "Живот", "Злополука".


Съд застраховател и пострадал при катастрофа.

Мнениеот alcohollica91 » 21 Апр 2019, 16:58

Здраейте,

Надявам се че не съм объркал рубриката, но в случай че съм - извинете ме.

Така, имам един казус:
Преди 3 години предизвиках катастрофа като водач на автомобил.
С водача на другият автомобил нямам проблеми.
В моят автомобил се возеха 3-ма „приятели“, един от които седеше на задната седалка и не беше си сложил колан. При катастрофата си счупи ръката.
На момента ме увери че „няма проблем“, обаче месец-два по-късно разбрах, че ме съди. Успяхме да се разберем извън съдът (чрез адвокатите cи, естествено). Изплатих му желаната от него сума и той подписа пред адвокатката и нотариус, че няма право повече да иска от мен каквото и да е във връзка с този случай.
Две години минават и мен ме викат в Съдът в София. Оказва се, че същият, веднага след като му изплатих желаната от него сума, почна съдебен процес срещу моят застраховател към Гражданската Отговорност. /Договорът ми с застрахователя НЕ включва каквато и да е медицинска застраховка на местата в автомобила/.
Първоначално е искал невероятна сума но поради някаква причина делото спря.
Отново реши да съди застрахователя за малко по-ниска сума.
Има експертизи които потвърждават моята вина. Има експертизи които казват, че ако той си беше с колан, нямаше да му се случи каквото и да е.
Въпреки това, викат мен и другите 2-ма „приятели“ да сме свидетели в настоящото дело.
Изпратих подписаният от него документ, който гласи че той няма право да иска от мен каквото и да е, и се очаква в следващо заседание да съм свидетел.

Въпросът ми е:
В случай, че застрахователя загуби делото и трябва да му изплати тази сума – има ли право застрахователя да прехвърли по какъвто и да е начин тези задължения на мен или да ме съди за същата сума?
alcohollica91
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Апр 2019, 16:54

Re: Съд застраховател и пострадал при катастрофа.

Мнениеот bvoykov » 22 Апр 2019, 11:14

Не съм кой знае какъв спец в застрахователното право, но ще се опитам ориентировъчно да Ви дам някакви насоки. Ще почна с отговорите отзад напред. За да имате задължение да възстановите изплатените от застрахователя суми, респективно, за да се породи възможността последният да Ви съди, е необходимо да е налице една от следните предпоставки, уредени в Кодекса на застраховането (КЗ): вредата да е причинена умишлено от Вас, да сте причинили ПТП под влиянието на наркотични вещества, техни аналози или алкохол, докато сте причинявали ПТП сте извършвали умишлено престъпление и други обстоятелства, подробно изброени в членове 433 и чл. 500 от КЗ, нали, става въпрос за ситуации, извън обичайното "без да искам, то взе, че стана".
Интересното е, че ако не са налице тези предпоставки, които упоменах по-горе, при които застрахователят може да иска тези суми от Вас, то всъщност Вие изобщо не сте били длъжен да му плащате нищо на Вашия пострадал "приятел", защото за какво иначе се занимавате с плащането на тези застрахователни премии въобще. Целта на тази застраховка е да обезпечи Вашата отговорност, тоест - да ни Ви бръкнат в джоба или ако Ви бръкнат - да не Ви се налага да плащате по-голямата част от сумата.
Медицинската застраховка е друга бира. Тук "застрахователният риск" не е ПТП, а настъпването на медицински разходи. Застраховката "Гражданска отговорност" включва в себе си правото да се получи обезщетение както за имуществени вреди, така и за неимуществени такива. Към последните спадат и увреждания на здравето, болки и страдания като пряка и непосредствена последица от настъпването на ПТП-то, та Вашият "приятел" вероятно претендира точно такива, така че те СЕ покриват от застрахователя.
Не трябва да забравяте, че като застрахован, Вие също сте имали задължения по застрахователния договор - там да уведомите застрахователя в 7-дневен срок от настъпване на ПТП, да му окажете съдействие при тяхното установяване и други задължения, подробно изредени в чл. 430 КЗ и чл. 495 КЗ, за които, ако не са били изпълнени от Ваша страна, не знам дали застрахователят ще откаже да Ви възстанови тази сума, която сте изплатили на пострадалия. Освен това, Вие твърдите, че сте сключили и извънсъдебно споразумение за обезщетението и вредите. Съгласно обаче чл. 434 КЗ, спогодбата между застрахования и увредения може да има действие за застрахователя, ако последният я е одобрил. Така че, не знам при неодобрение дали застрахователят ще се съгласи да Ви възстанови платеното на основание чл. 435 КЗ.
От друга страна обаче, платеното от Вас в известен смисъл "топли" застрахователя, ако същият бъде съден, тъй като той може да се позове на вече платеното и да плати по-малко, но в този смисъл той значи се съгласява с постигнатото между Вас споразумение, поне според мен, и така или иначе ще попадне в ситуацията да Ви възстанови парите. Поне така мисля. Консултирайте се със специалист за по-категоричен отговор.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 366
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Съд застраховател и пострадал при катастрофа.

Мнениеот alcohollica91 » 24 Апр 2019, 10:54

Много Ви благодаря за информацията.
alcohollica91
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Апр 2019, 16:54


Назад към Застрахователно дело


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron