начало

Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо

Затрахователно дело ПТП - Какво да очаквам при адвоката?

Дискусии и казуси по въпросите на застрахователното право и застрахователите. Несъстоятелност на застрахователи. Договори за застраховка, права и задължения, принудително изпълнение и давност. Застраховки "Гражданска отговорност", "Живот", "Злополука".


Затрахователно дело ПТП - Какво да очаквам при адвоката?

Мнениеот bubbles » 31 Юли 2019, 15:46

Привет!

Преди няколко месеца моя близка беше прегазена(буквално) на тротоара от кола и пострада тежко, след няколко месеца потрошена и в кома в болница и непосредствена опасност за живота слава Богу се пооправи и сега вече идва времето когато трябва да се задвижат нещата по застрахователното дело(Понеже без нея нямаше как досега да се задвижат нещата) и съответно наемане на адвокат и т.н.
Досъдебното вече е приключено, има и видео запис на инциндента и е 100% ясно че шофьорката е виновна.
Всъщност повода да пусна темата е да разбра какво точно да очаквам когато търся и по-точно когато отида в адвокатската кантора. От както се случи тая катастрофа разни знайни и незнайни шарлатани ми продъниха телефона от звънене да си предлагат услугите и всеки от тях обявяваше че работи "безплатно" стига след края на делото да получи част от обезщетението като най малкия процент който чух досега по телефона от гореспоменатите персони беше 25%, а имапе и такива от порядъка на 40-45%.
В сайта "Правата ми" прочетох че адвоката няма правото да изисква какъвто и да е процент от въпросното обезщетение или поне така гласи закона, обаче явно си има вратички или поне аз оставам с такова убеждение.
И така реших че това е подходящото място да разбера поне малко от малко какво да очаквам когато наемам авокат защото тук пишат не малко хора практикуващи професията.
bubbles
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Апр 2011, 01:58

Re: Затрахователно дело ПТП - Какво да очаквам при адвоката?

Мнениеот p_alipiev » 31 Юли 2019, 16:19

Здравейте,

Да, има я и тази практика да се иска част от застрахователното обезщетение. По принцип адвокатът трябва да си вземе своя хонорар за водене на делото, а обезщетението си е за клиента. Имайте предвид, че материалите на досъдебното производство не вършат работа в гражданското дело срещу застрахователя. Трябва да се изготвят наново експертизи, свидетели и т.н.
p_alipiev
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 24 Мар 2011, 21:14

Re: Затрахователно дело ПТП - Какво да очаквам при адвоката?

Мнениеот bubbles » 31 Юли 2019, 16:25

Благодаря! :-)
bubbles
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Апр 2011, 01:58

Re: Затрахователно дело ПТП - Какво да очаквам при адвоката?

Мнениеот doondie » 31 Юли 2019, 19:00

В Англия например този тип адвокатски услуги са на базата на no win, no fee, т.е. без спечелване на делото (съответно присъждане на обезщетение за претърпяна злополука — трудова, автомобилна и т.н.) те не получават възнаграждение, което е предварително уговорен процент от обезщетението. Не съм се интересувал какво е законовото основание нито там, нито в България за предоставянето на този тип услуги. Действително, и аз съм чел, че по принцип не може, съответно има наредба за минимални такси за адвокатски услуги (пълен абсурд, но това е положението) и прочие, но явно може, след като са ти звънели. Притеснителното в случая е как са се снабдили с личните ти данни! Но това е друга тема.

Моят съвет е да потърсиш в Интернет подобни дела и да се информираш за възможни подводни камъни, съответно да споделиш всякакви притеснения, които могат да се породят, с адвоката си. А какво да очакваш — запознаваш адвоката с фактическата обстановка, казваш какви претенции имаш, питаш за съвет, съответно да набележи какво ще предприемете и оттам насетне поема той, като твоя отговорност е да се информираш за действията му. Поне аз така виждам нещата.

Успех и скорошно възстановяване на близката ти! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 412
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Затрахователно дело ПТП - Какво да очаквам при адвоката?

Мнениеот doudoned » 07 Авг 2019, 12:55

Съгласно Чл. 17. от НАРЕДБА № 1 ОТ 9 ЮЛИ 2004 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, Издадена от Висшия адвокатски съвет, Недопустимо е договаряне на резултативен хонорар по наказателни дела, включително и за граждански иск, предявен в наказателния процес. Следователно, ако искът е предявен в отделно гражданско производство няма пречка да бъде уговорен процент от присъденото обезщетение. Много колеги, обаче, практикуват сключването на договори посредством разни фондации и сдружения, за които забраната на адвокатската наредба не важи.
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04


Назад към Застрахователно дело


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron