начало

Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо

Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Дискусии и казуси по въпросите на застрахователното право и застрахователите. Несъстоятелност на застрахователи. Договори за застраховка, права и задължения, принудително изпълнение и давност. Застраховки "Гражданска отговорност", "Живот", "Злополука".


Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот driver_one » 17 Юли 2021, 11:15

Здравейте,
преди няколко дни чужденци, които не говорят български и не са били в България от 2 години ме помолиха да направя гражданска отговорност и да минем технически преглед на автомобила им за да могат да пътуват.
Направихме гражданската като казах, че искам да влезе в сила от настоящия момент. След което на път за технически я преглед бях спрян и ми написаха фиш за невлязла още в сила гражданска отговорност. Като погледнах полицата наистина влизаше в сила след час. Въпросът ми е имам ли някакъв шанс да обжалвам глобата от 400 лева, в какъв срок и на какъв етап-сега или като излезе наказателното постановление (казаха ми да проверявам след месец в КАТ)?
Написаха ми още един фиш за липса на технически преглед, талон и книжка не са ми взимали.
Благодаря!
driver_one
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Юли 2021, 08:39

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот doondie » 18 Юли 2021, 00:46

Как така фиш за 400 лв? Не е ли било акт?
Акт не можеш да обжалваш. Можеш в рамките на 3 дни да възразиш писмено до органа, който ще издаде наказателното постановление (началника на съответния КАТ).
Не мисля, че имаш шанс да обжалваш - карал си без застраховка, проверили са те „случайно” и са те глобили. А ако беше предизвикал ПТП, преди застраховката да е влязла в сила?
Аз правих застраховка преди 2 седмици за брат ми, понеже не обърнал внимание на напомнящия СМС и карал без застраховка 3 месеца. Случайно установих, че няма застраховка от писмо до стария ни постоянен адрес, казах му и той ме помоли да му направя застраховка, понеже беше извън града. Отидох до офис на застрахователен брокер (беше неделя, впрочем) и сключих застраховката. Исках да влезе в сила възможно най-скоро. Казаха, че до 15 минути ще е отразено в системата, че има застраховка. Можело и онлайн да се сключи, но там ставало чак след няколко дни, колкото и невероятно да звучи. Както и да е.
Факт е, че си бил глобен за нарушение, което реално си извършил. Можеш да пледираш, че не си знаел, че застраховката не е влязла в сила, но това не те оневинява.

Относно липсата на технически преглед - с фиш или с акт беше констатирано? Ако е с фиш, тогава няма значение, понеже си се съгласил с нарушението и си заявил, че ще платиш. Ако е с акт, можеш да обжалваш НП, когато го получиш, в рамките на 7 дни. Възможно е да е 1 общо НП за двете нарушения. Относно частта за прегледа - няма как да си имал такъв, след като не си имал застраховка, за да минеш на такъв. Не че е уважителна причина, но все пак е някакво извинение. Въпросът е как се процедира изобщо в такъв случай - как се очаква да стигнеш до пункт за ГТП, ако твоят е с изтекла валидност? С платформа на Пътна помощ ли?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 412
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот guest1 » 18 Юли 2021, 01:17

doondie написа:Въпросът е как се процедира изобщо в такъв случай - как се очаква да стигнеш до пункт за ГТП, ако твоят е с изтекла валидност? С платформа на Пътна помощ ли?

Точно така!
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот nikodim77 » 18 Юли 2021, 02:38

Здравейте,
Ако са Ви написали фишове, а не АУАН, то процедурата по възразяването срещу тях е по-дълга от тази при съставен АУАН. Тук е момента да се обърна към doondie, по повод написаното: „Ако е с фиш, тогава няма значение, понеже си се съгласил с нарушението и си заявил, че ще платиш.” Мисля, че този въпрос е „дъвкан” не един път тук във форума, но продължаваш да твърдиш същото, и да го предоставяш като съвет на питащите. Фиш подлежи на отмяна по съответния административен ред, след отправено възражение по реда на закона!!! Стига вече с твоа лансиране на тезата, че подписвайки фиша той се е „закотвил” поради това, че подписалият се е съгласил с нарушението и е заявил, че ще плати!
Тъй, отново на темата. На въпроса на driver_one, „…имам ли някакъв шанс да обжалвам”. Принципно да, в доста от случайте има шанс, макар Вашият да не е точно от тези, но това може да се определи след запознаване с цялостната картина в детайли. Така също, зависи и от съдебния състав, който би разглеждал жалбата, имам предвид, факторите, формиращи вътрешното убеждение на състава. При евентуално обжалване благоприятният изход би зависил от това, дали АУАН и НП са опорочени, или от това, дали съдът би приложил институтът – маловажност разписан в чл. 28 от ЗАНН, или и двата изброени фактора. Но за целта би било добре даосъществите среща с адвокат или друг специалист по административно право и процес, който да се запознае подробно с детайлите по казуса, за да бъдете консултиран правилно. По отношение на фиша за непреминат ГТП, също има тънки моменти, но отново трябват подробности.
Лично мнение: В случай като Вашия, аз бих обжалвал (възразил) с-щу санкцията за ГО.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 962
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот driver_one » 18 Юли 2021, 09:59

Благодаря за отговорите! Сега ги разгледах по-внимателно.
Санкцията за липса на технически преглед е 'Глоба с фиш' в размер на 20 лева и отдолу пише, че не подлежи на обжалване.
Санкцията за гражданската отговорност е 'Акт номер...' за установяване на АН и за това, че:
'Управлявайки лек автомобил на фирма..., във връзка с чието притежание и използване няма сключен действащ договор за задължителна застраховка ГО за автомобилистите за МПС, което управлява към датата на проверката.
с което виновно е нарушил:
1.чл.638 ал.3-лице, което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежание и използване няма сключен и действащ договор за задължителна ГО на автомобилистите от КЗ'.
Това пише в акта. Забелязах едно несъответствие-реално ИМАМ сключен договор, но не беше влязъл в сила. Служителката, която ми прави застраховката като се върнах ми обясни, че системата така работи и ГО влиза в сила след около час и половина.
Отдолу съм се подписал на това, че нямам възражения. После пише, че в тридневен срок мога да направя допълнителни обяснения и възражения. Този срок обаче мина.
От застрахователната компания ми казаха, че мога да напиша възражение и като си получа НП от КАТ след месец. Това така ли е?
Благодаря
driver_one
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 17 Юли 2021, 08:39

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот nikodim77 » 18 Юли 2021, 10:57

Здравейте отново,
Така, независимо от обстоятелството, че на фиша пише, че не подлежи на обжалване, то както в предходния ми пост отбелязах,той подлежи на отмяна. Но за тези 20 лева не си заслужава да осъществявате цялата правна „гимнастика”, а и съдейки по размера на глобата и факта, че не сте собственик на управляваното МПС, фишът е законосъобразен и следва да изпълните плащането на същата.
Но, по отношение на АУАН, нещата са по-различни. В случай, че констатациите в него са така както посочвате, и не е записан час на проверката, а актосъставителят се е позовал само на справката, която е извършил в инф. система, то можете да обжалвате последващото НП. по подобни казуси е налице съдебна практика. Срокът по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН за отправяне на възражения и/или/ допълнителни пояснения по АУАН, е тридневен, но това, че е изпуснат не е кой знае какъв проблем. Обаче, отново горещо Ви препоръчвам, обжалването да сторите със съдействие на адвокат или друг специалист по административно право и процес, който да се запознае подробно с детайлите по казуса и да Ви изготви състоятелна жалба, ако прецени все пак, че може и трябва да се обжалва НП.
Успех!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 962
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот guest1 » 18 Юли 2021, 12:10

В случая - напълно съм съгласен, с всичко написано от nikodim77!

Конкретно към doondie.
Я се сети - Какво става във Великобритания, ако автомобила се движи БЕЗ ЗАСТРАХОВКА?
И какво плаща застрахователя, ако не са спазени условията - „автомобил + конкретен водач + местодомуване (ден или нощ)“?

Вътрешното убеждение на състава или по-точно - на съдията - може да се промени бързо. Особено, ако същия е бил санкциониран наскоро!
Чл. 63. (1) Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение ...
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Застрахователно дело


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron