начало

Американските собственици на „Тад Груп“ ще съдят България Американските собственици на „Тад Груп“ ще съдят България

Защо при внос получателя плаща на митницата такса транзит?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Защо при внос получателя плаща на митницата такса транзит?

Мнениеот dakiss » 13 Авг 2019, 12:16

Защо при внос на стоки от трети страни, получателя плаща на митницата такси за гаранция при доставката им до различен от София офис на митниците? Те го правят вътрешно от един до друг техен офис /управление/.

При изпращането на стоките са платени всички неща за доставката до града с митническо управление, в който ще се освободи стоката, но ако той е различен от София се плаща за "транзит" при който се прави застраховка на стоката чрез внасяне на сума /депозит/ която е равна на дължимите мита и такси.

Превозвача е получил парите си за доставката на стоката до съответния град, но начислява % от стойността на депозита за застраховката който те правят и който не може да е с по-малка сума от 20 лв +ДДС.

На практика излиза, че превозвача е донесъл стоката до точката на внос в България, но трябва да се плати такса на митницата, че те изглежда не вярват на превозвача, че няма да достави стоката до другия им офис и искат от него депозит, за който пък те искат % за ползването на парите им от получателя.
Може да се каже наистина , че е куриоз, че са ми карали стока на адрес на фирмата, но с това ми прехвърлят отговорност аз да декларирам стоката пред митницата без да съм искал това, а е задължение на куриера след като те са направили депозита.
Когато съм питал за това винаги ми казват че така е било и така ще е.
В закона за митниците може да се достави стока от транзит само до митница в страната или до митнически склад одобрен от началника на митницата в района. Имало обаче и възможност да се достави на адрес без той да е митнически склад, което е в противоречие и да се прехвърли отговорността на получателя, въпреки, че куриера е депозирал сумата за застраховка на депозита при транспорт, но се търси отговорност от получателя.
Доста е объркващо и за това питам тук ....
Ако някой иска да прави незаконни неща, след като е получил стоката от куриера, може да сложи тухли вътре и като извика митническите служители, те да видят тухлите и трябва да върнат депозита, че не е това което е декларирано в товарителницата.
Предварително благодаря за отговора, ако има някой компетентност по въпроса.
dakiss
Младши потребител
 
Мнения: 50
Регистриран на: 03 Фев 2019, 13:30

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron