Страница 1 от 1

За всеки адвокат ли важи

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2019, 14:33
от gridiron
Здравейте окумуш адвокат прилага копия от документи с които се е снабдил по свой начин Т.е. не са събирани чрез съда Когато заинтересуваната страна иска от съда да задължи адвоката да предостави оригиналите на копията то тогава съдията изръсва, че понеже бил адвокат номера минавал само с " вярно с оргинала "По тази съдийска логика можеш да приложиш фалшиви документи и съдията ще ги приеме
Е, за всички адвокати ли минава този номер или за приятелите на съдията само?

Re: За всеки адвокат ли важи

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2019, 14:56
от llumar
Адвокатите се борят да имат право на заверка на документи,както нотариусите. В случая съдията е преценил че документът има стойност на нот. заверен. Ами вие пак имате право да искате оргинал, обжалвайте това като отиде делото във въззвивн съд. Освен това още на този етап имате право да сезирате прокуратурата , ако мислите че документът е фалшив. Съдиите най-много се дразнят ако тази жалба до прокурора е чрез съда до СРП :) Направете го да ги подразните

Re: За всеки адвокат ли важи

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2019, 13:29
от kalahan2008
Има си закон, просто страната трябва да се позове на него.
Чл. 183. Когато по делото се прилага документ, той може да бъде представен и в заверен от страната препис, но в такъв случай при поискване тя е длъжна да представи оригинала на документа или официално заверен препис от него. Ако не стори това, представеният препис се изключва от доказателствата по делото.

Re: За всеки адвокат ли важи

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2019, 15:55
от kalimqvka
Колеги, има си изрична законова разпоредба по този въпрос (чл. 32 от ЗАдв.). Адвокатската заверка се приравнява на официална заверка пред съда и органите на досъдебното производство, с което се осъществява и изискването на чл. 183 от ГПК. Следващия път си направете труда да попрочетете закона преди да се оплаквате срещу "изръсването" на "съдийската логика" и да давате празнословни съвети за пускане на жалби, за да се подразнел съдията.

Re: За всеки адвокат ли важи

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2019, 18:19
от doudoned
kalimqvka написа:Колеги, има си изрична законова разпоредба по този въпрос (чл. 32 от ЗАдв.). Адвокатската заверка се приравнява на официална заверка пред съда и органите на досъдебното производство, с което се осъществява и изискването на чл. 183 от ГПК. Следващия път си направете труда да попрочетете закона преди да се оплаквате срещу "изръсването" на "съдийската логика" и да давате празнословни съвети за пускане на жалби, за да се подразнел съдията.

Адвокатската заверка се приравнява на заверка от страна, а не на официална заверка. Насрещната страна може да изиска оригинала. Ако не може да бъде представен оригинал или поне страната заверила преписа да посочи къде се намира той, документът се изключва от доказателствената маса.