Страница 1 от 1

Имам ли право на борса?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2020, 23:53
от vuprosi
Здравейте, наскоро завърших университет и започнах работа. Но съм в бизнеса, в който пострада най-много от този вирус. Направих над 6 месеца там, но сега отказват да ми плащат и искат да пиша неплатен отпуск. Въпросът ми е като откажа и съответно ме съкратят имам ли право на борса? Колко стаж трябва да имам за да имам право на борса да ми изплащат заплатата? Това, което намерих е, че пише до 3 години стаж - 4 месеца борса. Ок, до 3 години, но колко е минимума стаж? Отделно пише, че трябва да съм осигурявана през последните 18 месеца. Университетът ме осигуряваше до лятото, след това работодателя, но сега като проверих в интернет здравните ми осигуровки имам един пропуснат месец - август. Все пак пише като проверявам онлайн:


ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от МАРТ/2017 до ФЕВРУАРИ/2020
ГОДИНА МЕСЕЦИ
2019 8


Тоест август месец не съм внасял (започнах работа септември). Като откажа да съм неплатен отпуск ще бъда съкратен, но ще имам ли право на борса при моя случай? Благодаря предварително.

Re: Имам ли право на борса?

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2020, 02:29
от rayan08
Почти същия проблем с мен, но разбира се, че моята ситуация не е толкова лоша Желая ви късмет, поздрави

Showbox jiofi.local.html tplinklogin

Re: Имам ли право на борса?

МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2020, 00:59
от jhoro
rayan08 написа:Почти същия проблем с мен, но разбира се, че моята ситуация не е толкова лоша Желая ви късмет, поздрави.

Здравейте!
Първо - учудвам се, че отговаряте на въпрос, от преди 6 месеца. Питащия вероятно е забравил за въпроса, и/или е намерил отговора сам.
Второ - не става ясно, каква е Вашата ситуация? В долната част на поста сте сложили линк, но …

Понеже и друг може да има подобни въпроси - всички отговори ги има в КСО, а в подреден вид, на страницата на НОИ - Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване

Пп.
vuprosi написа:Отделно пише, че трябва да съм осигурявана през последните 18 месеца. Университетът ме осигуряваше до лятото, след това работодателя, но сега като проверих в интернет здравните ми осигуровки имам един пропуснат месец - август.

На всички, с подобни разсъждения ще кажа - не бъркайте „Здравните осигуровки” и осигурителни вноски във фонд „Безработица“.