начало

Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита

Чужденец член на семейство на български гражданин фрийленсър

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Чужденец член на семейство на български гражданин фрийленсър

Мнениеот freelancer01 » 01 Май 2020, 16:43

Здравейте,
Дори не знам в кой от разделите на форума да пусна моята тема. Аз съм чужденец от страна извън ЕС. В България пребивавам със статут на член на семейство на български гражданин. През август ще навършват 5 години и тогава ще мога да кандидатствам за постоянно пребиваване. За мен, като член на семейство на български гражданин, не се изисква разрешение за работа.

В момента един български гражданин, пребиваващ за постоянно в Германия, ми предложи една работа от растояние и ме пита дали мога да се регистрирам в България като фрийленсър. Предполагам за да мога да му пращам инвойси.

И сега имам цял куп въпроси: Дали изобщо имам право да работя като фрийласър. Как и дали трябва да регистрирам това? Ако все още нямам достъп до медицина (имам само медицинска застраховка за чужденци), ще трябва ли да плащам някакви застраховки? В какви суми най-накрая всичко това ще ми излезе и дали изобщо има смисл да приемам това предложение.
Вече опитвах се да се свърже със някои счетоводители и да ги попита всичко това, но те първо ме питат дали за мен се изисква разрешение за работа и след това спират да ме отговарят.

Общо казано с една-две думи, към даден момент картината за мен изобщо не е ясна.
Ще ви бъда много благодарен, ако поне дадете някакви насоки, къде мога да намеря повече информация по дадена тема.
freelancer01
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Май 2020, 15:17

Re: Чужденец член на семейство на български гражданин фрийле

Мнениеот jhoro » 03 Май 2020, 11:04

Здравейте! Задали сте дълъг въпрос, но ще ви отговоря максимално кратко.
Нещата са добре обяснени на страниците на Агенцията по заетостта - Заетост на чужденци - нормативна уредба, и следващата -
Процедура за достъп на граждани на трети държави до пазара на труда във връзка с издаване на „Разрешение за извършване на дейност на свободна практика” на територията на Република България

Колкото до въпросните счетоводители - явно не им се е занимавало. Защо да си „товарят главите излишно“?
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1859
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Чужденец член на семейство на български гражданин фрийле

Мнениеот doondie » 03 Май 2020, 14:53

Не съм сигурен, че линковете се отнасят до питащия. Във втория особено се говори един вид за HSMP – чуждият гражданин трябва да кандидатства по процедурата от чужбина, да доказва опит, да има нужда от такъв труд на пазара в България, съответно да му се издаде разрешително и т.н. В случая обаче се касае за non-EEA family member с residence card, който скоро дори ще получи permanent residence на база 5 години пребиваване в страната.

jhoro написа:Колкото до въпросните счетоводители - явно не им се е занимавало. Защо да си „товарят главите излишно“?
Съгласен съм – могат поне да кажат на човека, че нямат информация или опит с подобни казуси, но всеки си отговаря за себе си в крайна сметка. Явно имат достатъчно работа, щом пренебрегват потенциален клиент.

freelancer01 написа:И сега имам цял куп въпроси: Дали изобщо имам право да работя като фрийласър. Как и дали трябва да регистрирам това? Ако все още нямам достъп до медицина (имам само медицинска застраховка за чужденци), ще трябва ли да плащам някакви застраховки? В какви суми най-накрая всичко това ще ми излезе и дали изобщо има смисл да приемам това предложение.
Не ми е трябвало да се интересувам досега, затова и нямам представа как е уреден въпросът с упражняването на свободна професия (freelancer). Имам поглед единствено как е в Англия – регистрираш се като самонаето лице (self-employed) и това е. Оттам насетне си плащаш съответните осигуровки, декларираш си доходите и евентуално плащаш данъци. В България аналогът на self-employed sole trader е едноличен търговец (ЕТ). Има възможност и за наемане на т.нар. граждански договор, когато става дума за възлагане на труд за еднократни или сезонни дейности.

Ето един от първите резултати в Гугъл за "свободна професия" с доста полезна информация, вкл. че не е задължително да си ЕТ:
Какво представлява свободната професия | pravatami.bg

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 359
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 6 госта


cron