начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Въпрос за болнични на собственик на ЕООД

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос за болнични на собственик на ЕООД

Мнениеот bgtifo » 30 Май 2020, 12:19

Здравейте,

не знам дали темата ми е за тук, но все пак искам да помоля за помощ. От 10 дни говоря с разни счетоводители и юристи и така не успях да разбера следното. Аз съм собственик и управител на ЕООД и се самоосигурявам. Плащам някаква сума към осигуровките за болести и майчинство (нещо такова беше). Нямам служители. Сам си работя за фирмата, но не на трудов договор. Мога ли да си взема болнични като собственик и управител например за 10 дни и какво представлява самата процедура. Не знам дали го обяснявам правилно. Фирмата е на 2 години и много неща не са ми ясни. Ако някой ми помогне с отговор ще съм му много благодарен!

P.S.

Казаха ми, че ако искам да се взема болнични, трябва да си назнача служител / управител във фирмата, защото щяло да се води, че фирмата не отчита дейност. Ами да нормално е да не отчита дейност, тъй като аз съм със заболяване, какъв е проблема да не пускам фактури например 10 дни?
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Въпрос за болнични на собственик на ЕООД

Мнениеот jhoro » 01 Юни 2020, 20:44

Здравейте!
bgtifo написа:Аз съм собственик и управител на ЕООД и се самоосигурявам. Плащам някаква сума към осигуровките за болести и майчинство (нещо такова беше). Нямам служители. Сам си работя за фирмата, но не на трудов договор. Мога ли да си взема болнични като собственик и управител ...

От написаното разбирам, че имате регистрация като самоосигуряващо се лице, а не договор за управление и контрол.
Проверете какви точно осигуровки плащате (и декларирате - надявам се! Плащането и декларация обр. 1 - до 25 число на следващия месец)
Осигуровките са:
С право на болничен - 31,3% от избрания осигурителен доход.
Без право - 27,8% от избрания осигурителен доход.
Тоест - ако сте избрали по-високия процент - ще имате право на болничен, ако сте били осигурен поне 6 месеца. Размера на обезщетението ще се изчисли на база „внесените осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.“
За повече подробности - Парични обезщетения при временна неработоспособност
bgtifo написа:Казаха ми, че ако искам да се взема болнични, трябва да си назнача служител / управител във фирмата, защото щяло да се води, че фирмата не отчита дейност. Ами да нормално е да не отчита дейност, тъй като аз съм със заболяване, какъв е проблема да не пускам фактури например 10 дни?

Нормално е, да не се отчита дейност, щом няма такава. Но Вие, не сте „спрели дейността“, а просто не работите.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1414
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron