Страница 1 от 1

Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2019

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 12:49
от senate
Моля за отговор на следния казус: Работя като консултант чрез моя българска фирма (ЕООД) за английска компания. Издавам ежемесечно фактури на английската фирма и те ми плащат с месец (понякога и повече) закъснение. За месеците октомври, ноември 2019 г. фактурите са издадени съответно през ноември и декември 2019 г., а за декември 2019 фактурата я издадох през януари 2020 г. Английската фирма изплати сумите и за трите фактури през януари 2020 г. Т.е. аз сумата я получих през 2020 г. а счетоводителката ги е включила в годишната данъчна декларация за 2019 г. Възможно ли е да се направи корекция на декларацията и какво може да е основанието за това по закон? Благодаря предварително.

Re: Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 13:00
от vaskovasko
Не, не е възможно и няма основание за корекция. Правилно ги е включила счетоводителката в 2019 г. Следващия път си попитайте счетоводителката защо е така и тя ако има доброто желание може да ви обясни за текущото начисляване на приходи.

Re: Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 15:19
от senate
Благодаря. Аз не съм счетоводител, но нали плащаме данък върху приходите. А тези приходи са от 2020 г.!?! А ако английската фирма не бяха ми платили? Пак ли трябваше да си платя данъка?

Re: Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 15:55
от jhoro
vaskovasko написа:Не, не е възможно и няма основание за корекция. Правилно ги е включила счетоводителката в 2019 г. Следващия път си попитайте счетоводителката защо е така и тя ако има доброто желание може да ви обясни за текущото начисляване на приходи.

Здравейте!
Нищо лично, ама за подобен род отговори си има определение. „Като от техническата поддръжка на Майкрософг“ - отговора Ви е абсолютно верен и абсолютно безполезен!
senate написа:Моля за отговор на следния казус: Работя като консултант чрез моя българска фирма (ЕООД) за английска компания. Издавам ежемесечно фактури на английската фирма и те ми плащат с месец (понякога и повече) закъснение. За месеците октомври, ноември 2019 г. фактурите са издадени съответно през ноември и декември 2019 г., а за декември 2019 фактурата я издадох през януари 2020 г. Английската фирма изплати сумите и за трите фактури през януари 2020 г. Т.е. аз сумата я получих през 2020 г. а счетоводителката ги е включила в годишната данъчна декларация за 2019 г. Възможно ли е да се направи корекция на декларацията и какво може да е основанието за това по закон? Благодаря предварително.

Напълно нормално е да се получи такова объркване. Защото - в България годината (във всяко отношение) започва на 1 януари и завършва на 31 декември.
При „глупавите“ британци - стандартната финансова година е от 6 април на едната календарна година, до 5 април на следващата календарна година! Затова - при вас фактурата и плащането са в две, различни години, а при тях - в една и съща финансова година!
Обаче британците (и по-точно - HMRC) всъщност не са глупави. Защото позволяват на всеки данъкоплатец да избере - стандартна финансова години ли ще ползва, календарната или „от дата до дата“ (по собствен избор).
Лошото е, че едва ли британските ви клиенти ще си променят отчитането, но могат да се съобразят с нас - ако им обърнете внимание.

Иначе първия отговорил е прав - счетоводно парите са заприходени през 2019 г. и до превода са били дължими. Говорете със счетоводителя си - как тази „изкуствена печалба“ да се разпредели във времето. И за друг път го предупреждавайте - ако имате фактурирани, но неполучени суми!

Re: Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 16:09
от jhoro
senate написа:Благодаря. Аз не съм счетоводител, но нали плащаме данък върху приходите. А тези приходи са от 2020 г.!?! А ако английската фирма не бяха ми платили? Пак ли трябваше да си платя данъка?

Никой не е казал, че Вие трябва да сте счетоводител - просто ползвайте такъв!

Всъщност - Вас какво ви притеснява? Прихода е осчетоводен, деклариран и обложен за 2019 година. Това, че парите са дошли през 2020 - нищо не променя. В декларацията за 2020 този приход няма ад то има!
Ако плащанията Ви притесняват - поискайте възложителя да Ви превежда някаква част авансово, при получаване на поръчката. Така ще имате ресурс поне за данъците.

Re: Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2020, 12:05
от senate
Благодаря!
Проблемът е, че аз трябва да декларирам същите доходи и в САЩ, тъй като съм и американски гражданин. Там сумите се отчитат за календарна година. Ако отчета за 2019 година сумите (както е в българската годишна декларация), които съм получил през януари 2020 г и платя повече данък, предполагам никой няма да обърне внимание. Но ако не ги включа тези суми получени през 2020 в годишната си декларация догодина, ще имам проблеми, тъй като банката ще покаже друга сума. Ще започнат едни дълги процедури за изясняване, глоби и т.н. Затова искам да знам дали има начин за корекция на българската годишна декларация, за да съвпадат сумите с американската.
Може би ми трябва счетоводител с опит в двойното данъчно облагане. Препоръчайте ми някой добър счетоводител.
Поздрави.

Re: Данък за суми получени през 2020 г. ако фактурата е от 2

МнениеПубликувано на: 20 Авг 2020, 01:06
от jhoro
senate написа:Благодаря!
Проблемът е, че аз трябва да декларирам същите доходи и в САЩ, тъй като съм и американски гражданин.
Може би ми трябва счетоводител с опит в двойното данъчно облагане.

Здравейте! Изпуснал съм този пост ...
За първото изречение ще кажа само - „България и САЩ подписаха спогодба за избягване на двойното данъчно облагане“. И то ... преди 13 години.
Правилно сте се ориентирали към подобен счетоводител, но не мога да предложа нищо.
Успех!