Страница 1 от 1

(без) избори до дупка в Абсурдистан

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2022, 11:16
от bozyo
не знам дали темата е за общата бърборилня, или за виртуалното деловодство. не съм върховен съдия, не съм и уважаван от lex.bg преподавател, та в аналитичните статии няма как да попадна. търся да начеша собственото любопитство.
миналата година видяхме как могат да се правят избори след избори, и нищо да не се постига. дали пък тази година не ни е отредила на всяка цена да се бяга от избори, та уж да ни се спестят разходите за тях?

1. риторичен увод
по реда на чл.99, ал.1 КРБ правителство може да се състави. по-точно веднъж номерът мина. по силата на ал.6 на същия член, във връзка с чл.111, ал.1 упражнението може да бъде повторено, но с неясен успех. втората по численост парламентарна група вече заяви, че ще върне мандата без да състави правителство, което предполага бързо елиминиране на възможността по ал.2. от друга страна доста политически играчи издигат в абсолют бягството от избори, което ни позволява да допуснем приложимост и на ал.3, т.е. някоя от многото да успее да обедини НС около лозунга "аман от избори!" коя, зависи от държавния глава. приемаме положителен отговор на въпроса "дали?"

2. теза
така съставеното по ал.1 или ал.3 на чл.99 правителство се заклева и встъпва в длъжност. в КРБ няма разпоредби за първите 100 дни, това е неофициална практика. да предположим, че след изтичане на някакво време след встъпването в длъжност разрушителното начало отново взима връх, внесена е оставка или нов вот на недоверие набира нужното малцинство, с което процедурата по чл.99, ал.6 се повтаря.
- колко пъти? в закона няма ограничения.
- при всяка нова процедура се повтаря цикълът ал.1, ал.2, евентуално ал.3, т.е. след процедура по ал.3 е възможно ново правителство по ал.1.
- КРБ и ИК не съдържат разпореждания за напусналите парламентарната група народни представители. отново е налице неофициална практика същите да се самообявяват за независими, но законът не им забранява нито неофициално, нито официално да следват повелите на друга партия. как и към коя дата се определя най-голямата по численост парламентарна група по ал.1?
- какво се случва при отцепване, отлюспване, бунтове на мравките в най-голямата или във втората по численост парламентарни групи? ако се отчита количеството избрана суровина към дата на решението на ЦИК, може да се сблъскаме с въпроса кой от многото отцепници държи "авторското право".
- ако се отчита динамиката на отцепване и на корпоративните сливания/поглъщания, то в рамките на едно и също НС са възможни различни конфигурации по ал.1 и ал.2.
- (reductio ad absurdum) в последния случай теоретично е възможна динамика в рамките на 7-дневния срок по ал.2. дори е възможно несъставилата по ал.1 правителство група да се разцепи и да стане втора, т.е. да трябва задължително да получи (пак) проучвателен мандат.
- (absurdio ad absurdum) за пълнота на изложението може да се разгледа цирково представление до 2027 година ("Боже, пази България!") със задействане на забраната по ал.7. в тримесечния срок по нея правителството може да се сменя всяка седмица - в понеделник се назначава ново, а в петъчния парламентарен контрол да се сваля.

п.п. КРБ не забранява промяна на чл.99 от обикновено НС, вкл. по реда на чл.101, ал.2.