начало

От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури

Спира ли срока подаването на молба за служебен защитник?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Спира ли срока подаването на молба за служебен защитник?

Мнениеот radi1972 » 15 Дек 2020, 16:10

Здравейте!Ответник съм по дело за развод .С разпореждане на съда ми е даден едномесечен срок да представя отговор на ИМ.Подадох молба за назначаване на служебна защита ,защото нямам средства да заплатя адвокатски хонорар/живея на квартира с детето,нямам спестявания и жилище/.Понеже със съпруга ми не се споразумяхме за издръжката /реално взема доста пари ,но иска да плаща минимална издръжка,защото го осигуряват на МЗ/,той заведе иска по чл.49 от СК.Не бих могла да се справя сама със защитата на интересите на мен и детето.
Въпроса ми е - докато чакам да ми бъде отговорено на молбата ,този едномесечен срок тече ли ?Служителката,която прие молбата каза,че не знае и,че ще ми се обадят по телефона като има резолюция.
Притеснявам се да не пропусна срока ,който изтича на 03.01.2021 г.и да нямам възможност да се защитя.
Благодаря Ви предварително!
radi1972
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Юли 2011, 17:05

Re: Спира ли срока подаването на молба за служебен защитник?

Мнениеот propensity » 15 Дек 2020, 21:21

С какви доводи сте изискали служебен защитник от съда? Обяснението "нямам пари" не е достатъчно и съдът най-вероятно ще отхвърли молбата Ви. Според мен и приклузивният срок за отговор на ИМ няма да спре. След като мине не повече от седмица след депозиране на молбата Ви за служебна защита Ви съветвам да идете в делеводството и да видите дали има резолюция от съдията. Не чакайте обаждане от никой.

И един безплатен съвет:

Ако искате да "откачите" още малко време - напишете молба за отлагане на делто с обяснението, че водите разговори със съпруга си за спасение на брака Ви (макар да не е вярно). Съдът ще уважи тази ви молба и насрочи дело за по-далчена дата. След което си организирайте защита и се борете за правата си.
propensity
Потребител
 
Мнения: 317
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Спира ли срока подаването на молба за служебен защитник?

Мнениеот nikodim77 » 15 Дек 2020, 23:15

Здравейте,
Опасявам се, че в моето мнение ще има доза разминавания с това на Propensity, но ще го изложа.: (лични съждения :roll: )
Макар да не е разписано изрично в процесуалния закон по отношение на първоинстанционното производство, все пак молбата за правна помощ спира срока до произнасяне по тази молба със съответният акт от страна на съда.
По въпроса за доводите, да, само едно „голо” обяснение "нямам пари" наистина не е достатъчно. Но и нямането на средства (пари) е регламентирано, как и с какви документи се доказва, и декларира. Ето интересен и нагледен случай: На ответник по дело е назначен служ. защитник именно поради това, че съдът е приел, че молителят не разполага с финансова възможност за ангажиране на адвокат. Съдът е игнорирал фактите, че същият молител е получил немалка сума от продажба на земеделски имоти, която продажба е осъществена 8 месеца преди делото. По-интересен момент е, че съдът е игнорирал и факта, че молителят е получил и немалката сума от продажбата на апартамент, която продажба е обект на делото (ревандикация), и се е случила 1 месец преди подаване на ИМ. Освен получените суми той е и пенсионер. Наистина, с малка пенсия, но разгледани доходите му съвкупно не е следвало да бъде уважена молбата му за правна помощ.
Ще се върна отново на сроковете: Молбата за отлагане на делото не мисля, че замества отговорът по ИМ. Срокът за отговор си остава едномесечният, независимо от това, дали е искано отлагане на делото. По-скоро си мисля, че с мотивите, дадени от Propensity за „преговори със съпругата (ищца))” могат да бъдат представени в отг. по ИМ, или в молбата за служ. защита, или такава за удължаване на срок.
В общи линии мисля, че няма как да се „избяга” от спазване на срока за отг. на ИМ, освен чрез молба за правна помощ и/или/ такава за удължаване на срока за отговор. А с мотивите на Propensity първото СЗ по делото ще се насрочи някъде напред във времето, при уважаване на молбата разбира се.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 840
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Спира ли срока подаването на молба за служебен защитник?

Мнениеот todorst » 21 Фев 2021, 10:40

Правилните ходове : 1. Молба за удължаване срока ! Може и втора, трета молба- мотиви искам служебен адвокат ! Има изискване за доказване финансовия ресурс на заявителя-документи, не се събират за един ден. Хитро: може да поискате от съда служ. бележка, срещу която да се снабдите със съответните документи или още по-хитро да изискате съда да ги изиска, Е всичко това е време, разиграване по ГПК. Може също / във всеки съд има група адвокати -тип служебни. Там подаване искане за назначаване, и те да изпратят към съда ,че са сезирани и молба за удължаване срока. Има и други "врътки " но не са за тук .....!
Пишем тези глуп.... ,макар днес да е 21 февруари 2021 .
Нещо като с ваксините. Записват се и не се явяват. Така и тук. Добре е след време обратна връзка- как се развиха нещата ?
todorst
Потребител
 
Мнения: 518
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: Спира ли срока подаването на молба за служебен защитник?

Мнениеот radi1972 » 26 Мар 2021, 15:34

Здравейте отново!Нещата се развиха по следния начин: В посочения срок /едномесечен/ за отговор по искавата молба заведена от съпруга ми,написах личен отговор ,който входирах в съда.По подадената молба за назначаване на служебен защитник,ми поискаха декларация по образец за моите доходи и имущество,която представих.В последствие ми беше назначен служебен защитник,който се свърза с мен и в дадения му от съда срок,той представи отговор,в който общо взето се казваше ,че поддържа вече входирания ми личен отговор ,но изразено на професионален език. .Нашите отговори/моят и на адвоката ми/бяха приети от съда като насрещен иск/аз твърдя,че вината е на бащата/ ,внесохме държавната такса и чакаме да насрочат делото.От развитието на случая ,оставам с впечатлението ,че моята молба за служебен адвокат е спряла срока за отговор,и той е бил възобновен след отпределянето на защитника. Целта ми не е била да бавя нещата,защото самата аз искам възможно по-скоро да приключа,а да мога да защитя интересите на детето и моите права.
radi1972
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Юли 2011, 17:05


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron