начало

ВСС: Не е необходим специален обвинител, който да разследва главния прокурор ВСС: Не е необходим специален обвинител, който да разследва главния прокурор

Споразумение за издръжка без съдебно дело

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Споразумение за издръжка без съдебно дело

Мнениеот nereden » 05 Сеп 2018, 11:13

Здравейте, моля за мнения по следния казус:

Бившият ми съпруг е длъжник по кредит, но тъй като не е работил и няма доходи, кредитодателят не е завеждал дело досега.
Започвайки работа, се очаква запор върху сметката, на която ще получава възнаграждението си. Същевременно желае да изплаща издръжка за двете си деца в размер на 300 лв за всяко, а остатъкът от заплатата му е несеквестируем доход. Според адвоката, с когото се консултирахме, ако съществува споразумение между нас двамата за размера на дължимата издръжка, не е нужно да минаваме през дело и съд. Необходимо е той да подаде писмено заявление-декларация до работодателя (основание чл. 270 от КТ), с което да заяви желанието си сумата от 600 лв да бъде превеждана направо на сметката на майката на децата като дължима издръжка. Доколкото съм информирана дължимата издръжка за деца се ползва с предимство и няма ограничение в максималния размер, ако задълженият да я изплаща е съгласен.
Работодателят обаче отказва да приеме това заявление и твърди, че удръжки и преводи на трети лица може да прави само въз основа на запор, съдебно решение или договор за кредит.
Какви са моите възможности оттук насетне - единствено завеждане на дело ли ще бъде прието? Безмислено е да се съдим, ако и двете страни са съгласни, бракът е прекратен по взаимно съгласие и пр.
Допълвам, че при бракоразводното дело е било родено само едното дете, а другото е извънбрачно, но признато от бащата. По тази причина в споразумението след развода е определена издръжка в размер на 200 лв само за едното дете и не е актуализирана от 7 години.
nereden
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 21 Юли 2010, 15:32

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron