начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Разпределение на наследство - деца от първи и втори брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Разпределение на наследство - деца от първи и втори брак

Мнениеот dimiko » 26 Фев 2020, 20:40

Здравейте, казуса е следният:
Дядото на майка ми е роден 1886г. има брак с първа жена. Тя влиза със собствени имоти от баща си, които стават обща СИО по време на брака, но естествено нямаме фактически данни за това, това е само на думи. Тя почива през 1932г.и остава полусираци момиче на 8 години и момче на 4 години. Момичето е майка на моята майка. т.е това е моята баба. В регистъра на ГРН няма никакви данни за този брак на прабаба ми, кога е родена и кога е починала, освен трите и имена. Скоро след това прадядо ми, някъде през 1934г. се жени втори път и от този брак имат едно момиче. Моята баба на 11 години е била добра ученичка и много е искала да ходи на училище, но и е било забранено от нейната мащеха да посещава учебни занятия, защото трябвало да и помага за братчето и природената и сестричка, а също така да помага и в домакинството. Въпросният мой прадядо почива през 1956г. и остава преживялата го втора съпруга, която почива през 1972г.
Децата от първият брак не са признати или осиновени от втората съпруга, или поне няма данни за такова осиновяване. Наследници на детето от вторият брак са две дъщери, които казват,че сега имат право според закона за наследството да вземат по голям дял като преки наследници на втората съпруга или това са 1/2 от наследството на прадядо ми, а за децата от първият брак остават по 1/6.
Наследниците на детето от вторият брак получават по 2/3, наследниците на децата от първият брак полусираците остават с по 1/6.
Съжелявам, ако ви звучи объркано помъчих се максимално кратко да опиша ситуацията...
Равен ли е закона за наследството пред децата на наследодателя от първия брак, като от една страна те остават полусираци от друга ги ощетява ЗН?
dimiko
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Фев 2020, 20:08

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron