Страница 1 от 1

Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2020, 19:14
от daremf
Разпадащ се брак ,от който има едно момче на 14г.Родителите живеят разделено на 30км един от друг.Момчето посещава от 3г училище при бащата и си ходи редовно при майката през уикенда.При бъдещ развод детето иска да остане с бащата.Майката също го иска.
Какво ще реши съда и има ли шанс бащата ? :roll: И как е най-добре да се постъпи в случая?

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 10 Авг 2020, 11:42
от svegrigorov
Винаги е трудно бащата да получи родителските права на децата си, освен ако майката е дезинтересирана.

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 10 Авг 2020, 12:23
от daremf
svegrigorov написа:Винаги е трудно бащата да получи родителските права на децата си, освен ако майката е дезинтересирана.


И това ако не е дискриминация,не знам какво е :roll:
Иначе благодаря за отговора.

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 10 Авг 2020, 21:54
от nikodim77
Здравейте,
При бъдещ развод детето иска да остане с бащата.Майката също го иска.

Подчертаното и удебеленото (т. нар. „болднато”) от цитата дават насока към развод по реда на чл. 51 от Семейния кодекс (СК), иначе казано – „развод по взаимно съгласие
Опасенията относно „шансът на бащата” не следва да Ви безпокоят при посочения по-горе вариант за развод.
Освен отговорът ми до тук, който е и във връзка с въпросът Ви „Как да постъпя?”, мисля, че ако няма наложителни и други причини (Ваши лични или наследствени, или други) бихте могли да оставите нещата и така както са сега... Постигнали сте някакъв синхрон в отношенията между детето и майка му, а вероятно и вашите съпружески са на някакво "висящо" ниво, макар и отчуждено, та нищо не пречи да си останат нещата и в този им вариант. Да, ако не желаете тя -съпругата да Ви наследява, или имате желание за законно обвързване с друга Ваша избраница, ли други мотиви... добре – действайте, пристъпвайте към развод, като осъществете същия по реда, който посочих в началото на поста.
Успех!

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2020, 12:13
от daremf
@nikodim77 ,при такъв развод по взаимно съгласие,които наистина Е възможен, как ще се определят/дефинират бъдещите родителски права от съда?

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2020, 21:31
от nikodim77
Здравейте отново,
Някъде през Януари – 2018-та имаше подобна тема, в която постнах приблизително следното:

От споразумението:
1. Местоживеенето на роденото от брака дете **** остава да живее при бащата daremf, ЕГН****, като родителските права по отношение на детето daremf -Junior
, ЕГН ***** , родено на ******год. в гр.Хххх, след прекратяване на брака ще се УПРАЖНЯВАТ за в бъдеще от бащата – daremf
2. Майката daremfА ще осъществява лични контакти с детето daremf -Junior всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9:00 часа сутринта в събота до 18:30 часа в неделя, както и 20 /двадесет/ дни през лятото, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на бащата, както и по всяко друго време по взаимна уговорка между родителите и съобразено с желанията и статусът на децата.
3. Майката daremfА ще заплаща месечна издръжка в размер на ХХХ,ХХ лв. на детето daremf -Junior, чрез неговия баща, daremf, считано от датата на разтрогване на брака.
4. Семейно жилище, придобито по време на брака (СИО), нямаме(имаме).
6. Движимото имущество страните сме (не сме) разделили преди развода
7. Страните сме в трудоспособна възраст и нямаме (имаме) претенции за издръжка помежду си.
8. Фамилно име на съпругата хххххх
9. Разноските в бракоразводната част ще се поемат от страните по равно, а по отношение държавната такса върху определената издръжка – съобразно разпоредбите”


Ето и текстове от решението на съда по горното споразумение:

Представеното споразумение по чл. 51 от СК урежда всички лични и имуществени отношения между страните, родителски права и издръжка, и следва да бъде одобрено.
Водим от горните съображения съдът РЕШИ:
....
УТВЪРЖДАВА споразумението по чл. 51 от СК, по силата на което:
ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо малолетното дете daremf -Junior. ЕГН ********** на бащата daremf . ЕГН ******.
ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето при бащата.
ОПРЕДЕЛЯ режим за осъществяване на лични отношения между майката daremfА. ЕГН ********** и детето daremf -Junior ЕГН **********, както следва:...

Уважаеми Г-н. daremf,
съдейки по поставените въпроси и най-вече от последният Ви пост считам, че би било най-удачно за Вас да се обърнете към адвокат или др. юрист, който да Ви изготви споразумението и да Ви даде съответните насоки. Темата тук във форума се разви толкова, до колкото да получите доза спокойствие, че имате шанс при споразумение със съпругата Ви и майка на детето ви.. Но все пак ще е добре да получите съдействие от специалист в областта!
Успех! Грижете се за детенцето, и така както то Ви е дало цялото земно щастие, то и Вие му дайте същото!!!

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2020, 21:49
от daremf
Благодаря ви nikodim77 за изчерпателните и точни отговори !
Разбира се ще ползвам и услугите на специалист.
Успех както в живота ,така и на трудовото ви поприще :wink:

Re: Родителски права на бащата?

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2020, 21:45
от ilian_todorov
nikodim77 написа:Здравейте,
Постигнали сте някакъв синхрон в отношенията между детето и майка му, а вероятно и вашите съпружески са на някакво "висящо" ниво, макар и отчуждено, та нищо не пречи да си останат нещата и в този им вариант. Да, ако не желаете тя -съпругата да Ви наследява, или имате желание за законно обвързване с друга Ваша избраница, ли други мотиви... добре – действайте, пристъпвайте към развод, като осъществете същия по реда, който посочих в началото на поста.
Успех!

Други мотиви... Ако бракът не е в режим на разделност, ще има проблем ако реши да купи МПС или имот. Дори може "съпругата" му да предяви претенции към половината от парите в банковите му сметки. Нека се разведе, за да е спокоен. :) :idea: