начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Новопридобит имот със статут на кабинет

Казуси за недвижими имоти


Новопридобит имот със статут на кабинет

Мнениеот danzito » 05 Дек 2016, 16:12

Здравейте, закупихме жилище със статут на кабинет. Собствениците сме двама - аз и мъжът ми. Жилището все още няма акт 16, предстои такъв и все още не можем да подадем данъчна декларация. Разбрах, че трябва да подадем още една декларация, че кабинетът ще се ползва за жилищни нужди. Каква е и къде се подава този документ или това всъщност е данъчната декларация?! Трябва ли да сменяме постоянните си адреси за да заведем жилището като основно и можем ли да се регистрирамe с постоянен адрес на жилище с такъв статут? Вярно ли е, че всеки ще си плаща данъка на притежаваните части с колко процента ще бъде по-висок данъка? Другото което ме притеснява е че мъжът ми вече има жилищен имот на свое име в друг град и това какъв минус ще е. Има ли скрити спънки при тези жилища? Може ли хора минали по този път да ме ориентират или към кого да се обърна за повече информация?!
danzito
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Дек 2016, 16:02

Re: Новопридобит имот със статут на кабинет

Мнениеот borovinka » 06 Дек 2016, 19:09

Какво е това "жилище" със статут на "кабинет"?
Значи или сте си купили "Кабинет" (СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ), или жилище (ЖИЛИЩНА ДЕЙНОСТ). Двете неща нямат нищо общо.
Смяната на статут не е толкова просто нещо, колкото са ви го представили продавачите, да не говорим, че на вашия етап на сградата може да е и невъзможно!

Ползвахте ли услугите на нает от вас адвокат преди покупката? Тези въпроси зададохте ли ги на него и какви бяха отговорите след проучване на документите на бъдещия закупуван от вас имот?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Новопридобит имот със статут на кабинет

Мнениеот jan_keizer » 06 Дек 2016, 19:13

Не съм юрист,но имам подобен случай като теб.Купих си имот със статут на магазин обаче,преди 3 год.Това което със сигурност знам,е че не може да се регистрираш адресно там,защото не е жилищен обект.За да се смени статута,трябва да има паркомясто към имота и определена височина,поне това съм чела.На мен не ми пречи да си го ползвам за кратко,като мина оттам,да преспя,да избърша прах,но така или иначе,не живея там.При теб може да е различно.Но пък това си е имот-твоят,моят.Не става по-малко твой и мой,като е магазин или кабинет..
А за смяната на статута трябват май към 5-6 хил.лв.,администрации,документи,кажи речи половин година нерви...За другите въпроси не мога да ти помогна.Лека вечер! :)
jan_keizer
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Сеп 2014, 22:38


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron