начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Давност при право на строеж

Казуси за недвижими имоти


Давност при право на строеж

Мнениеот magit0o0 » 02 Мар 2017, 11:29

Здравейте,
искам да ви попитам, когато е учредено право на строеж и суперфициарят е построил обект, но в последствие обектът бива съборен с основание - незаконен строеж, може ли отново да построи върху същия терен, на основание учреденото му право ? 5 годишния давностен срок тече ли за него от учредяването на правото на строеж ? Може ли да се възприеме, че въпреки обявяването на строежа за незаконен, той не е бездействал ? Можете ли да ме насочите към съдебна практика по въпроса ?

Благодаря предварително
magit0o0
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Сеп 2013, 16:05

Re: Давност при право на строеж

Мнениеот bobi9 » 15 Мар 2017, 15:10

Зависи на какъв етап е била построена сградата, преди да бъде съборена. Накратко, ако не е постигнал степен за завършеност груб строеж, то ако бъде съборена в рамките на давностния срок може да строи отново. С момента на построяването в груб строеж, суперфицията се трансформира в право на собственост върху сградата, защото се е осъществила. Следователно, ако бъде съборена, за да може да се строи отново следва, отново да се учреди суперфиция.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Давност при право на строеж

Мнениеот teogeo » 15 Мар 2017, 23:12

bobi9 написа:Зависи на какъв етап е била построена сградата, преди да бъде съборена. Накратко, ако не е постигнал степен за завършеност груб строеж, то ако бъде съборена в рамките на давностния срок може да строи отново. С момента на построяването в груб строеж, суперфицията се трансформира в право на собственост върху сградата, защото се е осъществила. Следователно, ако бъде съборена, за да може да се строи отново следва, отново да се учреди суперфиция.


Не Ви е правилна логиката. Освен ако нямате предвид това - че, ако сградата не е реализирана поне до степен груб строеж и бъде съборена и давностният срок е изтекъл, то за да може да се строи отново, следва отново да се учреди суперфиция.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron