Страница 1 от 1

Давност при право на строеж

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 11:29
от magit0o0
Здравейте,
искам да ви попитам, когато е учредено право на строеж и суперфициарят е построил обект, но в последствие обектът бива съборен с основание - незаконен строеж, може ли отново да построи върху същия терен, на основание учреденото му право ? 5 годишния давностен срок тече ли за него от учредяването на правото на строеж ? Може ли да се възприеме, че въпреки обявяването на строежа за незаконен, той не е бездействал ? Можете ли да ме насочите към съдебна практика по въпроса ?

Благодаря предварително

Re: Давност при право на строеж

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2017, 15:10
от bobi9
Зависи на какъв етап е била построена сградата, преди да бъде съборена. Накратко, ако не е постигнал степен за завършеност груб строеж, то ако бъде съборена в рамките на давностния срок може да строи отново. С момента на построяването в груб строеж, суперфицията се трансформира в право на собственост върху сградата, защото се е осъществила. Следователно, ако бъде съборена, за да може да се строи отново следва, отново да се учреди суперфиция.

Re: Давност при право на строеж

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2017, 23:12
от teogeo
bobi9 написа:Зависи на какъв етап е била построена сградата, преди да бъде съборена. Накратко, ако не е постигнал степен за завършеност груб строеж, то ако бъде съборена в рамките на давностния срок може да строи отново. С момента на построяването в груб строеж, суперфицията се трансформира в право на собственост върху сградата, защото се е осъществила. Следователно, ако бъде съборена, за да може да се строи отново следва, отново да се учреди суперфиция.


Не Ви е правилна логиката. Освен ако нямате предвид това - че, ако сградата не е реализирана поне до степен груб строеж и бъде съборена и давностният срок е изтекъл, то за да може да се строи отново, следва отново да се учреди суперфиция.