начало

Промени в ГПК уреждат: Доброволно събиране на вземания от съдебните изпълнители Промени в ГПК уреждат: Доброволно събиране на вземания от съдебните изпълнители

Проблем след продажба на имот за задължения.

Казуси за недвижими имоти


Проблем след продажба на имот за задължения.

Мнениеот cooper88 » 25 Ное 2019, 22:37

Здравейте, през ноември 2018г. обявих апартамент за продажба, като се яви семейство, което пожела да ми изплати исканата сума на изплащане. Аз се съгласих, като семейството пожела също да живее в апартамента , като за целта ми заплащаше наем. Сключихме предваритерен договор при нотариус като в него упоменахме, наема, срока и че семейството поема битовите сметки за имота. През месец юни ме потърсиха и казаха, че имат парите и искат да изповядаме сделката. Реших да направя проверка за задълженията на имота и останових, че има не платени сметки за вода на стойност 250 лв който са натрупали. Отивайки за сделката им казах, че не са заплатили сметкити за вода и те ми отговориха, че ще ги оправят. На сделката установих че лицата нямат пари, а водят трето лице което притежава заложна къща и искат той да го купи апартамента и да му изплащат на него останалата сума .Сключихме сделката. След няколко месеца от ВИК започнаха да ме търсят понеже има не изплатена сума за вода и партидата е на мое име . Свързах се със семейството и те ми казват, че ще я платят до една седмица. Свързах се и с трето лице, което ми каза, че ще оправи сметката за сметка на семейството. След поредното търсене този месец ходих до ВИК от където ми казаха, че сумата е вече 530 лв, като ми казаха, че до края на месеца ако не им изплатя парите ще прехвърлят "дълга ми" към ЧСИ. Въпроса ми е какви да бъдат мойто действия от тук на сетне за да не ме търсят за тези задължения.
cooper88
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Сеп 2018, 17:28

Re: Проблем след продажба на имот за задължения.

Мнениеот kalahan2008 » 26 Ное 2019, 13:36

cooper88 написа: Въпроса ми е какви да бъдат мойто действия от тук на сетне за да не ме търсят за тези задължения.

Най-добре е да се свържете с адвокат, който е специалист по облигационно право. Той ще се запознае с договора за наем, ще види какви са клаузите на договора и при какви предпоставки можете да водите дело срещу наемателя и бъдещ купувач за заплащане на тези суми. А що се отнася до сумите към ВиК - няй-вероятно ще трябва да ги платите, освен ако ВиК не се забави 3 години и задължението не се погаси по давност,
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3587
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Проблем след продажба на имот за задължения.

Мнениеот cooper88 » 26 Ное 2019, 20:06

Апартамента е продаден на третото лице, като предварителния договор вече не е актуален.
cooper88
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Сеп 2018, 17:28

Re: Проблем след продажба на имот за задължения.

Мнениеот kalahan2008 » 26 Ное 2019, 22:44

cooper88 написа:Сключихме предваритерен договор при нотариус като в него упоменахме, наема, срока и че семейството поема битовите сметки за имота.

Пишете, че в предварителния договор бил уреден въпросът за наема и за битовите сметки за имота. Значи към периода на действие на този договор, когато са натрупани сметките, договорът е бил актуален и на негово основание могат да се претендират тези суми за задължения към ВиК.
Нямам намерение да споря с Вас. Вие си преценявайте как да действате.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3587
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron