Страница 1 от 1

Прозорец на калкан

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2020, 16:05
от denittta
Съседите купуват къща /преди 10г/със стара сграда , която е пригодена за живеене и е търпима. На нея е избит прозорец /с устна уговорка между тогавашните собственици /. Въпросната сграда е на калкан по цялата наша източна граница/В градоустройствения план не е отбелязана като калкан/. Ние купихме Нашия имот 2017г. Изчистихме мястото от старата къща и прозореца ЦЪФНА, гледайки към нашия двор. Беше на височина 50см от земята. Собственичката на калкана е изключително злобна и сприхава и пуска жалби за всичко срещу всички съседи. Пуснала е квартиранти незаконно и постоянното гледане през прозореца ни принуди да вдигнем ограда в нашата част на двора. Имаме проект, виза и одобрение от общината. Оградата е факт и съответно тя пусна жалба/РДНСК /, че прозореца й е закрит. Идваха от общината, дадохме им снимки преди оградата - прозореца е бил закрит от старата сграда, височината му е била на 50см от земята, сградата е търпима, т.е бил е избит м/у 2000-2005, което значи, че е незаконен?!? По какъв начин да докажем пред общината, че сме в правото си?
Освен това цялата тази сграда е в незаконни пристройки - търпима е и тя няма право на това, нали така?
Искам след това аз да си пусна жалба и да си зазида прозореца и да премахне всичко незаконно изградено. Как и къде да го направя това?

Re: Прозорец на калкан

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2020, 19:07
от sunrise
Аз не разбрах, по план не се предвижда строежът да е на калкан, така ли?

Re: Прозорец на калкан

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2020, 20:14
от denittta
Къщата ( калкана) е стара от 1930г. Била е работилница някога. Във времето е преустроена за живеене и след 2000+ година е избит въпросният прозорец. Ние купувамe имота, намиращ се до калкана, чистим целия парцел и зад останките на къщата ( в нашия имот) излиза този прозорец.

Изображение
Ние не сме искали да строим на калкан. Къщата ни е на 5м в момента. Мисълта ми е, че има значение дали тази сграда е предвидена или не за прилежащо строителство. Не се води калкан, т.е имаме право на ограда така или иначе. Ако беше "калкан" по документи щяхме да изградим там BBQ и да затворим така или иначе прозореца.
В момента сме на почти същото ниво, както е било преди, защото на снимката нивото е смъкнато. Прозореца сега е на около 1м от земятя

Re: Прозорец на калкан

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2020, 20:30
от sunrise
А оградата съобразена ли е с разпоредбите на ЗУТ и какво представлява-мрежа, плътна част? Защото и една ограда може да е незаконна.

Re: Прозорец на калкан

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2020, 21:04
от denittta
Плътна 2.2м. Има проект, виза, разрешително - всичко е спазено. Щом има разрешение от общината, как биха ни наларали да я махнем? Въпроса е как точно да се обесни законово, че прозореца е назаконен и няма как собствениците да имат претенции. Изграден е незаконно на търпима сграда. Под 1.6м, няма документи, проекти и т.н.