начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Електронното правителство

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


Електронното правителство

Мнениеот Stefcho034 » 16 Дек 2005, 01:39

Колеги какво ще кажете за най-новата идея на държавната администрация в - процеса на изграждане на електронно правителство да преотстъпи извършването на част от административните услуги на частни компании чрез конкурс?

Значи отивате вие в администрацията например да си изкарате лиценз и цялото производство се движи от ХХХ ООД. Интересно докъде може де стигне по този начин?
Stefcho034
 

Мнениеот tankovbg » 05 Окт 2006, 09:45

То това "електронно правителство" беше още по времето на Калчев, не се знае колко милиона потънаха (откраднаха) за софтуера, който така и никой не видя (аналог здравната каса). Сега Василев пак го прави от начало, но какво е то всъщност и каква полза народу ще има. Защото сам по себе си софтуера не обслужва гражданина, зад клавиатурата стои пак бюрократа и ако той е същия резултата ще е без ефект. Крайно време е да разберем, че основната причина за бюрократичния подход на обслужващите ни е нещо друго наречено "корупционна практика" която се упражнява на всички нива в административното обслужване на гражданите и най вече липсата на търсене на персонална отговорност изразена в парична санкция. Какво ще се случи ако ни обслужва частна фирма ли ? На първо време ще е добре, ще бъдат учтиви бързи смели и сръчни, докато там не се набута родата и дотук. Сравнявам някои наши компании например мобилен оператор (без да споменавам кой), в началото ни посрещаха на входа още, ангажираха се с нас, предлагаха и пр. човек да му е неудобно да си излезе без покупка. Сега обаче стоиш прав, служителя седнал и чакаш да благоволи да те заговори, особено пък ако си говори по телефона със свекървата какво да се приготви за вечеря . Така че и супер електроника да сложат тя не може да промени манталитета на българина от раз, очевидно ще трябва време за това, а то може да е едно поколение даже. Проблема в тази държава Българино е, че закони има достатъчно добре регламентиращи административните процедури, но не се спазват и на всичкото отгоре електората си трае под страх да не разсърди обслужващия го и да си получи документа когато вече няма да му трябва.
tankovbg
Потребител
 
Мнения: 209
Регистриран на: 16 Мар 2006, 20:40

Мнениеот fetisov » 10 Окт 2006, 18:04

Ако идеята идва от ведомството на г-н Н. Василев, първо трябва да си спомним кои от техническите нововъведения, които той лично е предлагал от няколко години насам (откакто смени няколко министерски поста), са се превърнали в реалност. Аз лично се сещам за обещанията му докато беше министър на транспорта, че едва ли не до 1-2 години по някои жп-линии ще хвърчат високоскоростни влакове (като част от програмата на министерството за модернизация и оздравяване на жп-транспорта)! Глупости на търкалета !!! Подобна "инициатива" би струвала страшно скъпо (най-малкото заради необходимото основно обновяване на жп-инфраструктурата), което е пределно ясно за всеки средноинтелигентен човек, имащ поне бегла представа от състоянието на българския жп-транспорт, само че... едно е да обещаеш, друго е да можеш да го направиш, а трето и четвърто - да го изпълниш.... Вместо това след тези 1-2 години все по-ясно става, че БДЖ "високоскоростно" върви надолу.... А и погледнете другите компании, попадащи под шапката на ведомствата, през които г-н Василев премина от 2001г. насам - аз поне не виждам съществени подобрения (както и в самите министерства!).
Една от последните му идеи беше за поне 10% намаляване на щата на работещите в държавната администрация, изхождаща от принципно правилната констатация, че той е твърде раздут. Някой да знае за конкретните резултати от тази идея (ако все пак след обещанието си министърът е дал отчет) ? Или може би точно обсъжданата в тази тема нова идея е част от тази програма? Аха ... сега ми светна ... !
Както казва народа: "Луд умора няма." !!!
Иначе идеята част от адм. обсулжване на гражданите да премине в частни ръце е принципно добра, има възможност голяма част от проблемите тогава да бъдат избягвани, само че по-важно е кой и по какъв начин ще я реализира. За да не се окаже след известно време, че пак са отпуснати доста пари, които никой няма да знае къде са потънали, без да има осезаем резултат...
fetisov
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 31 Май 2006, 17:40

Електронно?

Мнениеот Nekonventsialen » 21 Юли 2008, 00:36

Единственото електронно нещо ,което тези управляващи правят е движения като свободни електрони и "на място ходом марш"
Благодаря!
Nekonventsialen
Младши потребител
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Юли 2008, 14:26
Местоположение: София


Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron