начало

Промените в ЗЗД са в Държавен вестник – абсолютната давност влиза в сила от 1 юни 2021 г. Промените в ЗЗД са в Държавен вестник – абсолютната давност влиза в сила от 1 юни 2021 г.

Интернет страница - документ ли е???

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


Интернет страница - документ ли е???

Мнениеот mushushu » 09 Яну 2008, 10:54

Здравейте във връзка с въпрос/тема поставен в сектор Трудово право, имам един въпрос:

Тъй като вече оценки на студенти /задочници имам предвид/ не се пишат в студентските книжки /писмени изпити/ а се нанасят в интернет страница, съответно всеки студент си има такава - би ли могло да тълкуваме тази страница с оценките за документ???

Благодаря на всички, които изразят мнение и/или знание.
mushushu
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 28 Дек 2006, 21:13

Мнениеот prof_prof » 09 Яну 2008, 21:16

Всеки студент трябва да има студентска книжка - тя удостоверява това му качество, както впрочем бележниците на учениците!!!
Това, че някой е решил (по обективни или субективни причини )да не се занимава да нанася оценки в книжките, а да ги отразява в интернер страница, не е факт, който прави страницата документ.
Документът е книжката и според мен е редно оценката да я има и там.
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител
 
Мнения: 515
Регистриран на: 02 Май 2007, 23:32
Местоположение: София

Мнениеот dpetev » 09 Яну 2008, 22:31

prof_prof написа:.
Документът е книжката и според мен е редно оценката да я има и там.


От личен горчив опит - наистина, отпреди доста години:
дори и да има оценка в студентската книжка, тя няма стойност, ако тази оценка не е нанесена в протокола от изпита и впоследствие - в съответната книга в деловодството. Ако имате оценка в книжката, но тя не е отразена в протокола, в канцеларията/деловодството не я признават. Но ако я има в протокола - не е проблем да бъде нанесена в книжката и в книгата.

Наблягам на уговорката, че така беше преди време.

Ако уредбата не е променена - документ по-скоро е протоколът от изпита.
dpetev
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 06 Фев 2007, 10:12
Местоположение: София

Мнениеот portokal » 09 Яну 2008, 23:15

Така е било и преди много време - баща ми разказва, че преди мнооого години си е имал проблем с професор, който не му нанесъл оценката в протокола, а само в книжката - пропуснал в протокола. После се запънал, щото не бил сигурен в книжката той ли му я е писал, и като компромис му я нанесъл в протокола, намалена с една единица.
Е, ако преподавателят си познае почерка и сам нанесе оценката в протокола, макар и след време - проблем няма.
А на основния въпрос - сайтът, естествено, не е документ, но може би правилникът на висшето училище урежда нещо във връзка с него. Не знам - не съм се интересувала. Но проверете.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5418
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Мнениеот Pink_Floyd » 10 Яну 2008, 09:30

Електронен документ
Чл. 3. (1) Електронен документ е електронно изявление, записано върху магнитен, оптичен или друг носител, който дава възможност да бъде възпроизвеждано.

(2) Писмената форма се смята за спазена, ако е съставен електронен документ.

Автор и титуляр на електронното изявление
Чл. 4. Автор на електронното изявление е физическото лице, което в изявлението се сочи като негов извършител. Титуляр на електронното изявление е лицето, от името на което е извършено електронното изявление.


Представяне на електронен документ
Чл. 184. (1) Електронният документ може да бъде представен възпроизведен на хартиен носител като препис, заверен от страната. При поискване страната е длъжна да представи документа на електронен носител.

(2) Ако съдът не разполага с технически средства и специалисти, даващи възможност възпроизвеждането на електронния документ и надлежната проверка на електронния подпис да бъдат извършени в съдебната зала в присъствието на явилите се страни, електронни копия на документа се предоставят и на всяка от страните по делото. В този случай истинността на електронния документ може да бъде оспорена в следващото съдебно заседание.
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Мнениеот justus » 08 Фев 2008, 02:46

Е, добре, Pink Floyd, но цитираните определения от ЗЕДЕП всъщност съвсем не дават конкретен отговор, а дори става още по– интересно...

Давам конкретни ситуации, и моля колегите за мнения:
През последните години по доста от делата представям като доказателства (но честно казано–някак скришом, между другите си писмени доказателства) разпечатки от интернет страници. До момента нямам неприета такава, но (тъй като обикновено ги "пробутвам" комплект с други доказателства още с ИМ) няма в нито един случай и изрично произнасяне от съда относно допустимостта им.
Както знаете, единственото доказателство за произхода на разпечатана интернет страница е адресът и датата на разпечатване в дъното на страницата. Вярно–заверявам ги с "Вярно с публикацията в интернет", но в случая няма автор, нито електронен подпис, с които законодателят обвързва понятието електронен документ . Как тогава според Вас при необходимост следва да бъде реализирана хипотезата на чл.184(1)предл.2 ?

Между другото задавам въпроса съвсем не само теоретично – имам намерение по две висящи вече в момента дела да представя като доказателства сателитни снимки на конкретен обект, разпечатани от Google Maps.
Какво според Вас ще последва?
justus
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 08 Фев 2003, 15:31
Местоположение: София

Мнениеот justus » 11 Фев 2008, 02:40

Хайде , де , колеги, никой ли не смее да изкаже мнение?
justus
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 08 Фев 2003, 15:31
Местоположение: София

напъване

Мнениеот Blogush » 15 Фев 2008, 21:07

Леле, колега какъв палавник сте! Скришно документи бутате, а? Ми, ако ви хванат? Знаете ли как се карат съдиите? :D
Blogush
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 15 Фев 2008, 21:02

1

Мнениеот TEREZADESKOVA » 19 Фев 2008, 09:43

На мен лично ми приеха като доказателство в КЗЛД извлечение от официалната страница в интернет. От друга страна оповестявания (обнародвания) на разни неща последно време са в интернет. Да не забравяме и последното изменение на ЗДВ, според който при несъответствие от публикуване в интернет на ДВ и на хартиен носител се смята за вярно печатното издание :cry: . Така, че е по-добре да имате попълнена студентска книжка. Тя е и официален документ.
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
TEREZADESKOVA
Младши потребител
 
Мнения: 55
Регистриран на: 28 Яну 2008, 10:10

Мнениеот inspectora » 20 Фев 2008, 18:52

Какво е документ?
Отговорете си на този въпрос и ще разбете дали интернет страницата е такова животно ;)

(малка подсказка - за да е един документ такъв няма никакво значение какъв е материалният носител на волеизявлението)

(още нещо - друг е въпросът дали за официален или частен документ иде реч)

И накрая - Закона за ел. док и ел. подпис
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Мнениеот enigma » 25 Фев 2008, 12:07

Юстус,

разпечатката си е по дефиниция документ, така че няма проблеми с допустимостта им.

Друг е въпросът, ако насрещната страна оспори, как ще докажеш съдържанието :wink: .
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител
 
Мнения: 869
Регистриран на: 22 Дек 2005, 15:19

Мнениеот justus » 25 Фев 2008, 16:22

Дам, именно в тази посока беше поставен и проблемът:
Както знаете, единственото доказателство за произхода на разпечатана интернет страница е адресът и датата на разпечатване в дъното на страницата. Вярно–заверявам ги с "Вярно с публикацията в интернет", но в случая няма автор, нито електронен подпис, с които законодателят обвързва понятието електронен документ . Как тогава според Вас при необходимост следва да бъде реализирана хипотезата на чл.184(1)предл.2 ?
justus
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 08 Фев 2003, 15:31
Местоположение: София

Мнениеот enigma » 25 Фев 2008, 17:29

В белите държави правят експертизи, но докато се стигне до това тук.

За установяване съдържанието на мейл Дона (мисля) разказваше, че са и допуснали техническа експертиза, но аз лично си мисля, че без ел. подпис няма как да се удостоверят датата и авторството при мейлите - точно това е смисълът на електронния документ все пак.

Виж за публикации в интернет страници не знам, тук ел. подпис май не играе, а се доказва със всички възможни средства, примерно в КЗК представяхме св. показания за какво са видели на сайта на определено дружество. Сигурно са възможни и технически експертизи - все пак сървърът би трябвало да пази информацията, но не бих го твърдял без експертно мнение.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител
 
Мнения: 869
Регистриран на: 22 Дек 2005, 15:19

Мнениеот SashkoS » 02 Мар 2008, 12:05

От помощ при доказване на съществуване на дадена интернет страница може да бъде услугата TimeStamp на доставчиците на Ел. подпис.

* Системата осигурява TimeStamp подпис на регистрираните потребители, удостоверяващ времето на подписване на избран от тях документ, намиращ се на локалния им компютър
* TimeStamp сървърът удостоверява датата и часа на подписване на документа; гарантира, че той е създаден преди акта на времевото подписване


Ако свалите страницата и я подпишете с TimeStamp, това ще удостовери че документът е съществувал в този си вид на тази дата и час.
SashkoS
Потребител
 
Мнения: 455
Регистриран на: 24 Яну 2008, 12:23

Мнениеот justus » 03 Мар 2008, 16:30

Да, но.....:
1.Това не е доказателство за произхода, автора и верността на съдържанието на публикацията, а само, че в публичното пространство има такава публикация.
2.И чисто практически – ел.подпис е платена услуга, която няма как да бъде включена в разноски по делото;
В случая– аз лично имам такъв, но колко други хора разполагат с ел. подпис? И колко биха се снабдили с такъв само с оглед доказване на съествуването на и–нет страница(което пак подчертавам– не доказва фактите, които законът изисква за да се приеме, че е нлице доказателство)?
3.т.2 важи и за TimeStamp.....
justus
Младши потребител
 
Мнения: 98
Регистриран на: 08 Фев 2003, 15:31
Местоположение: София

Мнениеот inspectora » 04 Мар 2008, 11:09

SashkoS написа:От помощ при доказване на съществуване на дадена интернет страница може да бъде услугата TimeStamp на доставчиците на Ел. подпис.

* Системата осигурява TimeStamp подпис на регистрираните потребители, удостоверяващ времето на подписване на избран от тях документ, намиращ се на локалния им компютър
* TimeStamp сървърът удостоверява датата и часа на подписване на документа; гарантира, че той е създаден преди акта на времевото подписване


Ако свалите страницата и я подпишете с TimeStamp, това ще удостовери че документът е съществувал в този си вид на тази дата и час.

Тъй де ... Обаче в случая не е това проблема на колегата ... Има си достатъчно други начини да се докаже ...
SashkoS написа:че документът е съществувал в този си вид на тази дата и час.
;)
Опитваме се да измислим как ще идентифицираме автора ...

П.П.: не видях предходния пост ... май го преповтарям :)
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Последен писък.Относно оценките на задочниците.

Мнениеот stefka51 » 17 Сеп 2008, 14:17

Последен писък.От преди два дни.
Значи , наистина важен е протоколът!
Протоколът!!! Но ,внимание!
Напълно възможно е да изчезнете случайно от въпросния документ ,поради техническа грешка!
Вярно е ,че Интернет страницата на някой гастролиращ преподавател да е по-удобна за самия него,но мисля ,че просто печатите и подписите на хартиен носител все още са "хитът" за някои заядливи инспектори ,деловодители и друга бюрократична паплач.
Опечете си работата ,нанесете си ВСИЧКО в студентската книжка,за да не ви разкарват ..."като настинал кон"(както се изразява един мой роднина),ха ,ха!
Битието не определя ли съзнанието!?...Хайде ,де!
stefka51
Младши потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 13 Юни 2008, 13:39

Re: Интернет страница - документ ли е???

Мнениеот satir » 16 Окт 2008, 15:22

вижте сега, ако в интернет страницата има "версия за печат" и тя е в *.pdf
вероятно това наистина е документ /достоверен/
щото не може да се манипулира :idea:
едит: "като простинала кобила" е баш точния израз :mrgreen:
-ей... учете го тоя език бей :D
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител
 
Мнения: 1984
Регистриран на: 15 Мар 2007, 16:56
Местоположение: те тукa те...

Re: Интернет страница - документ ли е???

Мнениеот vatconsult » 27 Мар 2009, 11:08

Не разчитайте на интернет страницата за документ. Ако някой, който има достъп до администрацията на тази и-страница и реши да прецака някой хич няма да му е трудно д го направи с-щу някой друг лев. Аз имах такъв случай в един колеж разликата беше, че оценкате бяха променени от дневника и моя колега на , който му се случи това не му се занимаваше да си подписва оценките в книжката и изгоря. Гонете преподавателите да ви подписват и това е.Аз имам вече три интернет страници и ги редактирам всеки ден. Направете си сметка. :? :?
vatconsult
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 24 Мар 2009, 14:07

Re: Интернет страница - документ ли е???

Мнениеот satir » 03 Апр 2009, 06:30

и разбира се, има софруер за копиране на цели сайтове, WebHTTrack Website Copier -например. Копвате си целия сайт, барабар със све у него и си го манипулирате както ви е кеф. :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител
 
Мнения: 1984
Регистриран на: 15 Мар 2007, 16:56
Местоположение: те тукa те...

Следваща

Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron