начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот pepib » 01 Дек 2010, 17:57

Здравеите!
Във връзка с наследствена подялба на имот се свързахме с адвокат да ни помогне с издирване на нотариални актове.Нямахме предварителна уговорка за адвокатския хонорар.
В последтвие не бяхме доволни от адвоката.Беше ни трудно да се свържем с нея.Не ни държеше в течение до къде е стигнала с издирването на нотариалните актове и ние решихме,че не искаме да продължаваме да работим с нея.
Помолихме я да спре да работи по нашите дела.Да ни уведоми какво e свършила до сега и да ни каже какво и дължим до момента.
Оказа се,че е изкарала копия на два нотариални акта,които ние имаме и данните на които ние и бяхме дали(номер на нот. акт и дата нa издаване).Освен това е била час и положина в архива,за да търси нот. акт за годините 1962-ра и 1963-та.Не е открила нищо.
И така тя определя,че е работила 4 часа за нас и казва,че Съгл. Тарифата за размера на минималните адв. възнаграждения следва, че услугата до момента възлиза на стойност 240 лв.
Много ви моля за помощ!
Действително ли минималната тарифа за адв. хонорар е 60 лв. на час?
Както разбирате в действителност ние не получаваме нови документи от нея...тоест тя не ни е помогнала с нищо.
И така моля ви да ми отговорите трябва ли да заплатя за времето,в което тя е работила,за да вземе нотариални актове,които ние имаме и ние самите и бяхме дали подробни данни за тях.
Благодаря ви в адванс за съдействието!
С уважение!
pepib
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2010, 22:52

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот ifand » 01 Дек 2010, 18:25

Дължите възнаграждението, защото адвоката си е отделил от времето, работил е по вашия случай, намерил е каквото може да се намери.
4 часа справки в регистри и ровене из архиви изобщо не е малко работа.
Това, че вас не ви удовлетворява резултатът не означава, че колегата не си е свършил работата.
Последна промяна ifand на 01 Дек 2010, 18:49, променена общо 1 път
ifand
Младши потребител
 
Мнения: 96
Регистриран на: 13 Мар 2006, 13:03

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2010, 18:45

Освен това дължите тези пари не защото е извадила актовете, които имате, а защото е загубила от времето си!
Адвокатската услуга не е "резултатна" - в случая нямаме наличен резултат, което не означава неоказване на услуга - услуга има, труд е положен, а липсата на резултат може да се дължи на много фактори /например обективна липса на документите, които не е намерила :) / ...
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот donchev » 01 Дек 2010, 18:53

Левче на минута , това е на абсолютния минимум, така че бъдете благодарни.
donchev
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Окт 2001, 10:00

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот pepib » 01 Дек 2010, 21:11

Благодаря ви много за експедитивните отговори!
Разбира се,че трудът трябва да се заплати!
НО моят основен въпрос беше колко е минималното заплащане на час за такъв вид услуга според Тарифата за размера на минималните адв. възнаграждения.
Благодаря!
pepib
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2010, 22:52

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот kalahan2008 » 01 Дек 2010, 21:27

Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3718
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот Гост. » 01 Дек 2010, 21:30

donchev написа:Левче на минута , това е на абсолютния минимум, така че бъдете благодарни.


мъхъ, това е "висококвалифицирана" 240 минутна правна услуга- да се равиш в азбучниците ... при това за две години :lol:.
Иха...! 8)

п.п. И аз да питам- основанието е? :roll:
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот vili_123 » 25 Яну 2011, 19:09

Уважаеми Господа, обявената Тарифа е само за минималните адвокатски възнаграждения , и е примерна.Цената на труда се договаря и определя от договора за правна помощ, сключен между Вас и адвоката. Ако такъв липсва се взема предвид по аналогия подобна дейност, оценена в паричен еквивалент във въпросната Тарифа. Ако не сте се уговорили да се заплаща на час, то не се дължи такова заплащане.Ако сте се договорили да се плаща на брой намерени документи - важи тази договорка.НО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЕДНО ВАЖНО НЕЩО. Всичко се договаря по взаимно съгласие и НИЩО не е точно установено от някакви си там документи, тарифи и органи.Най-важното е да поддържате отношенията си с адвоката открити и ясни, и да се отнасяте с уважение един към друг.И всичко ще е наред. Вижте се с Вашата адвокатка и я помолете да намали малко сумата - тя ще Ви разбере. Или си платете без възражения защото не сте поискали възнаграждението да бъде предварително определено в договора.И за друг път ще знаете.Успех.
vili_123
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 19 Фев 2010, 21:27

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот lucius_seneca » 22 Мар 2011, 16:01

vili_123 написа:Уважаеми Господа, обявената Тарифа е само за минималните адвокатски възнаграждения , и е примерна.Цената на труда се договаря и определя от договора за правна помощ, сключен между Вас и адвоката. Ако такъв липсва се взема предвид по аналогия подобна дейност, оценена в паричен еквивалент във въпросната Тарифа. Ако не сте се уговорили да се заплаща на час, то не се дължи такова заплащане.Ако сте се договорили да се плаща на брой намерени документи - важи тази договорка.НО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЕДНО ВАЖНО НЕЩО. Всичко се договаря по взаимно съгласие и НИЩО не е точно установено от някакви си там документи, тарифи и органи.Най-важното е да поддържате отношенията си с адвоката открити и ясни, и да се отнасяте с уважение един към друг.И всичко ще е наред. Вижте се с Вашата адвокатка и я помолете да намали малко сумата - тя ще Ви разбере. Или си платете без възражения защото не сте поискали възнаграждението да бъде предварително определено в договора.И за друг път ще знаете.Успех.Брех, че категоричност!

Тази "примерна тарифа" при нарушение може да доведе до лишаване временно от правоспособност и дори в тежките случаи до заличаване от регистъра и принудителното дисциплинарно лишаване от качеството "адвокат".

Това което тук се "оценява за работа четири часа" на доверителя може да му отнеме дни и дори седмици...и да не намери нищо като не знае как и какво да търси...та затова се заплаща така!

Досега доста пъти съм отказвал заплащане под минималния размер по наредбата на ВАС и съм ги им посочвал да се обърнат по съотвения ред за правна помощ.След като няма да ми заплатят полагаемото поне някой колега да получи полагемото по Наредбата за заплащането на правната помощ.

Един колега чиято близка живее в Дания каза, че за една покана-рекламация от адвокат от името на близката му към строителна фирма недобре направила ремонт(баня замазка лепене на плочи и др.) неговата позната е заплатила за 2 страници 3000 евро за вложения интелектуален труд и за това да "използва" името и авторитета на адвоката.

В България за съжаление има твърде много бивши(пенсионирани) адвокати които "падат" под минимума и твърде много "пенсионирани" милиционери, прокурори и съдии за които всичко отгоре на пенсията е добре дошло.Считам, че няма да е толкова далече времето когато при встъпване на адвокат по дело в съда ще е необходимо представяне на платежен документ за внесен поне минимален хонорар като разбира се държавата още в момента на превода си удържи съотвения процент осигуровки и след приспадане на необлагаемите и съответния данък.Така ще стане невъзможно поемането на дела с възнаграждение под минимума на Наредбата на ВАС и от друга страна "сивите" адвокати взимащи възнаграждение под минимума и записали в пълномощното, че извършват услугата безплатно просто ще престанат да съществуват.Това ще е в интерес както на отделния адвокат, на адвокатурата като цяло, така и на обществото и държавата, защото почти ще стане невъзможно укриването на приходи и ще изолира сивия сектор в адвокатурата.
За този който в момента няма средства има различни кредитни институции има и застраховки, в крайна сметка има и правна помощ.
То по този въпрос на времето -при последното увеличение по една от телевизиите ясно намекна и колегата Явор Нотев че се прави заради лица в пенсионна възраст- бивши прокурори, съдии, следователи и полицаи/милиционери:
http://www.btv.bg/story/123411-Advokatskite_uslugi_poskapvat_ot_3_do_5_pati.html

Рано или късно ще стане като в Гърция и други държави.Въпроса е колко "ще е мъката" дотогава...
Последна промяна lucius_seneca на 22 Мар 2011, 16:11, променена общо 2 пъти
lucius_seneca
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 23 Апр 2010, 11:35

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот portokal » 22 Мар 2011, 16:08

60-те лв. на час за са "уговорена почасова консултантска дейност", каквото и да значи това.
За "справка в съдебни и административни места и др." минимумът е 20 лв.
Не казвам, че трудът не трябва да се цени, не поставям под съмнение, че е работено 4 часа и и не казвам, че трябва да се платят само 20 лв. (това е минимум), ама минимална месечна заплата за два преписа от нотариален акт и два преровени азбучника - айде нема нужда. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5418
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот lucius_seneca » 22 Мар 2011, 16:20

portokal написа:60-те лв. на час за са "уговорена почасова консултантска дейност", каквото и да значи това.
За "справка в съдебни и административни места и др." минимумът е 20 лв.
Не казвам, че трудът не трябва да се цени, не поставям под съмнение, че е работено 4 часа и и не казвам, че трябва да се платят само 20 лв. (това е минимум), ама минимална месечна заплата за два преписа от нотариален акт и два преровени азбучника - айде нема нужда. :oops:Колежке на мене "такава справка с два преровени азбучника ми отне 4 дни" защото клиента не знаеше от коя година е последният нотариален акт.В азбучниците проверявах едновременно за "появата" на няколко негови възходящи роднини...След прадядо му никой не си беше направил труда да отиде при нотариус със съответните документи за съставяне на нотариален акт, всички бяха "карали" с удостоверения за наследници и един "полуцял" нот.акт който бяха загубили в един незнаен момент.Да не говорим, че към момента на "договарянето" на възнаграждението, тъй като клиента не можеше да ми каже година или приблизителен период от време и аз не знаех колко работа ме чака...Но сега едва ли бих се "хванал на такова хоро" както тогава-2004год. за 80 лева и едно благодяря!Когато клиента не може да ми посочи поне приблизително колко време ще ми отнеме-заплащане само почасово, за 20 лева няма да 4 дни да дишам прахта трупана 70-80 години в архивите...Времето ми е ценно.
Акта беше от 1927 година и беше писан от калиграф....
lucius_seneca
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 23 Апр 2010, 11:35

Re: Tарифа за размера на минималните адв. възнаграждения

Мнениеот milletti » 22 Мар 2011, 16:30

Истината е, че хората са пропуснали /незнайно защо/ да се уговорят с колегата. Аз искам това и това да се свърши, а ти искаш тази и тази сума пари. Или: плащам определена сума пари и искам да знам какво точно ще получа срещу нея. Варианти много.
Всичко останало е несериозно. То е все едно, да седнете в ресторант, да си поръчате "нещо за хапване" без да сте видели менюто и цените. И когато сметката дойде...олеле.
Съвет: Питайте, хора. Много питайте. Докато не Ви стане ясно всичко. И спокойно, никой няма да Ви вземе за глупак или бедняк, защото питате какво и колко. Напротив.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител
 
Мнения: 483
Регистриран на: 27 Окт 2006, 09:16
Местоположение: София


Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron