начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

При ПТП загива човек

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


При ПТП загива човек

Мнениеот nik_niki » 03 Апр 2006, 21:11

При ПТП загива човек, в колата са съпругата му и детето му. Делото приключва със споразумение. Обвиняемият по делото е осъден /три години условно/. Кажете ми, моля Ви каква е процедурата за предявяване на граждански иск - към застрахователите ли трябва да бъде предявен или към обвиняемото лице ? Само за загиналия шофьор ли може да се иска обезщетение или и за хората, които са били в колата ? Какви документи трябва да се представят в съда ?
nik_niki
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Апр 2006, 21:03

Re: Iskam syvet

Мнениеот bozhilova » 03 Апр 2006, 23:47

nik_niki написа:При ПТП загива човек, в колата са съпругата му и детето му. Делото приключва със споразумение. Обвиняемият по делото е осъден /три години условно/. Кажете ми, моля Ви каква е процедурата за предявяване на граждански иск - към застрахователите ли трябва да бъде предявен или към обвиняемото лице ? Само за загиналия шофьор ли може да се иска обезщетение или и за хората, които са били в колата ? Какви документи трябва да се представят в съда ?

Самият факт, че наказателното дело е приключило със споразумение, означава, че имаме признаване на вина. Следователно на това основание, базирайки се на наказателното дело по отношение на вината Вие можете да предявите граждански иск по ЗЗД за обезщетяване на претърпените от Вас неимуществени (а ако има и имуществени) вреди. Искът Ви може да бъде предявен към извършителя и към застрахователя солидарно. Този вариант е за предпочитане, тъй като в случай, че извършителят няма имущество, върху което да изпълните - Вие ще имате да вземате, а той ще има да дава, което никак не Ви топли. Докато прилагайки застрахователната полица по делото и конституирайки застрахователя в процеса Вие ще си получите парите от застрахователната компания. И не забравяйте да приложите копие от решението по наказателтното дело или може направо да поискате от съда да бъде изискано служебно и приложено наказателното дело. Наследниците на загиналия, т.е. съпругата и детето му могат да искат поотделно обезщетение за загубата на съпруга, респективно бащата, а ако на тях самите са били причинени телесни повреди, което най вероятно се е случило, отделно всеки един от тях би могъл да предяви своята претенция за съответната телесна повреда. И не се стряскайте от крайната сума, това обикновено шестцифрени числа, особено при смъртен случай.
bozhilova
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 26 Мар 2006, 13:32

Re: Iskam syvet

Мнениеот gudio » 04 Апр 2006, 10:47

bozhilova написа: И не се стряскайте от крайната сума, това обикновено шестцифрени числа, особено при смъртен случай.

Ако ми посочите решение с повече от 60 000 лв. обезщетение на пострадало лице, ще "плесна с ръце и ще ви прегърна"...
Има възможност да се отправи искане към застрахователя - преди завеждане на делото, те понякога плащат доброволно при смъртен случай.
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Мнениеот maria01 » 05 Апр 2006, 17:29

Ако ще водите дело най-добре е да изчакате 29.04., когато влизат сила промените в ГПК и ще бъдете освободени от такса за завеждане на дело. Делото е най-добре да се води срещу застрахователя като първи ответник и виновния водач като втори при условията на евентуалност, вслучай че бъде отхвърлен искът срещу застрахователя.
Обезщетенията са различни в зависимост в кой град и при кой съдия се гледа делото и може да се надявате на суми от 10 до 3, ня7кои0 хиляди лева за наследник. Някои съдилища може и повече да дават, но не съм виждала и аз. Паралелно ще си искате обезщетение и за вашите телесни повреди.
Ако не Ви се водят дела с години, може да се обърнете директно към Застрахователната компания.
maria01
Потребител
 
Мнения: 208
Регистриран на: 16 Яну 2004, 11:52
Местоположение: София

Мнениеот maria01 » 05 Апр 2006, 17:31

Извинявам се за техническата грешка, от 10 до 30 хиляди лева. Така е в нашия съд засега.
maria01
Потребител
 
Мнения: 208
Регистриран на: 16 Яну 2004, 11:52
Местоположение: София

Мнениеот nik_niki » 05 Апр 2006, 20:46

Благодаря на всички Ви за това, че отделихте време за нашия случай. Да попитам само имат ли давност леките телесни повреди, и ако да - каква ?
nik_niki
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Апр 2006, 21:03


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron