начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

помощ,юристи!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


помощ,юристи!

Мнениеот bilia » 14 Май 2006, 17:38

Юристи,моля Ви да ми помогнете!имам известни познания,които обаче не ми стигат,поради което моля за помощта Ви.
Получих призовка за нчх дело,заедно с препис от частна тъжба и разпореждане на съда ,с които ми е повдигнато обвинение по чл.130,ал.1 от НК.

В разпореждането си съдът е указал,цитирам" в призовката следва да се отбележи ,че в 7дневен срок от връчването й,обвиняемият може да даде отговор и да направи възражения и нови искания.В призовката следва да се и впише,че обвиняемият има право на защитник,който следва своевременно да ангажира до началото на съд.заседание и да осигури явяването му,тъй като делото няма да бъде отлагано поради неорганизиране на защитата."

В призовката обаче всички тези указания на съда не са вписани.мога ли да възразя по някакъв начин и ще има ли ефект?
Освен това самата частна тъжба ми беше връчена,като хвърчащ лист,без да е опакована в плик,и по този начин съдържанието й стана достояние на полицаи и околни/тъй като ми беше връчена от тях/.Редно ли е това?Не е ли това навлизане в личния ми живот?
Деянието ,по което ми е повдигнато обвинение е извършено през миналата година.Педставенето медицинско е три дни след деянието.Има ли значение?Представени са някакви рецепти,бе да са придружени от касови бележки,с които се претендира цената на изписаните в тях лекарства.Мога ли да оспорвам медицинското .Освен това амбулаторния лист според мен не е разписан от пациента/тъжителя/.Мога ли да оспорвам?При каква давност може да се прекрати делото?Задължително ли е моето явяване? Ако не е внесена държ.такса за образуване на нчх дело,то може ли да се прекрати?
В призовката не ми е посочен и точният адрес.Мога ли да възразя?

Моля Ви помогнете ми!
bilia
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Фев 2005, 00:31

Мнениеот mishi_83 » 14 Май 2006, 18:05

Тъжбата трябва да е подадена до 6 месеца от датата на извършване на деянието. Срокът е преклузивен! Ако случаят е такъв - честито :lol: ...Вие няма да носите наказателна отговорност! Именно това трябва да посочите във възражението си до съда (разбира се, пак казвам ако тъжбата е подадена след този 6 месечен срок).
mishi_83
Потребител
 
Мнения: 738
Регистриран на: 03 Мар 2005, 13:27
Местоположение: София

Мнениеот bilia » 14 Май 2006, 21:59

Тъжбата е подадена в срок.Моля ви ,дайте ми съвет по другите въпроси!Предварително благодаря!
bilia
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Фев 2005, 00:31

Мнениеот shh70 » 14 Май 2006, 22:10

Obarnete se kam advokat. Javno tochno ot takav imate nujda.
shh70
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 12 Фев 2006, 15:18

Мнениеот monteskio » 14 Май 2006, 22:25

shh70 написа:Obarnete se kam advokat. Javno tochno ot takav imate nujda.


Напълно подкрепям цитираното становище. Видно е от поставените от Вас както тази тази , така и други теми, се нуждаете от платена правна помощ в няколко области. Безплатните съвети тук няма да успеят да защитят най-добре интереси ви. Не пестете пари за това. Все пак става въпрос за вашата личност.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот bilia » 14 Май 2006, 22:25

Ще се обърна и към адвокат.Но моля Ви ако може някой да ми отговори на поставените по-горе въпроси,за да имам все пак някаква представа.
bilia
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Фев 2005, 00:31

Мнениеот mishi_83 » 15 Май 2006, 10:21

Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:
..............
4. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) пет години за деяние, наказуемо с лишаване от свобода повече от една година

Обаче, за извършеното от Вас престъпление вече е възбудено наказателно преследване, но:
Чл. 81. (1) Давността спира, когато започването или продължаването на наказателното преследване зависи от разрешаването на някой предварителен въпрос с влязъл в сила съдебен акт.
(2) Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето за преследване, и то само спрямо лицето, срещу което е насочено преследването. След свършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в предходния член.

т.е. ако до 7 години и 6 месеца съдът не постанови присъда - се освобождавате от наказателна отговорност. Това разбира се практически е невъзможно за подобен род дела :roll:

Делото може да бъде гледано и без Вашето присъствие, тъй като не се касае за извършено тежко престъпление. Явяването Ви е необходимо с оглед на по-качествена защита!

Колкото до призовката - вече сте я приели, така че се считате за редовно призован! А това, че е тъжбата е станала достояние и на други лица - може да претендирате обезщетение за претърпени неимуществени вреди по чл. 52 ЗЗД от виновните лица, но в отделно исково производство, което според мен ще Ви коства само загуба на средства и излишни нерви.

Успех!!! И наистина потърсете адвокатска помощ така, както Ви съветват и другите колеги!
mishi_83
Потребител
 
Мнения: 738
Регистриран на: 03 Мар 2005, 13:27
Местоположение: София


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron