начало
САК: Подбор на съдебни медиатори сега ще опорочи делата, по които ще се проведе медиация САК: Подбор на съдебни медиатори сега ще опорочи делата, по които ще се проведе медиация

ДОО на съдружник в ООД

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ДОО на съдружник в ООД

Мнениеот счетоводител » 03 Мар 2004, 17:14

Уважаеми съфорумци,нуждая се спешно от компетентно мнение - счетоводител съм на ООД, в което съдружници са 26 ЕТ.В момента тече ревизия от НОИ. При започване на дейността си всички съдружници са декларирали пред ТП на НОИ,че ще се самоосигуряват чрез дружеството . Част от тях обаче при прекъсване на дейността си в дружеството не са подали декларации по Наредбата за самоосигуряващите се,че спират да се осигуряват. Сега осигурителните им вноски се вменяват като начет на ООД-то, въпреки,че то не е задълженото лице, а самите самоосигуряващи се. Освен това те вече и не работят в дружеството.Правилно ли е това и къде в законите да търсим основанието?
счетоводител
 

Re: ДОО на съдружник в ООД

Мнениеот donna » 03 Мар 2004, 17:28

мисля ,че след като вече не са съдружници /така го разбирам/ е следвало дружеството да уведоми НОИ колко са съдружниците които ще осигуряват чрез него.Съдружниците ,които са напуснали ООД не са си подали декларации че няма да се осигуряват чрез него ,вече отговорноста си е тяхна ,все пак тия лица подлежат на осигуряване то си е за тяхна сметка/те са самоосигуряващи са /.Доколкото разбирам това е бил един бонус от страна на дружеството да им плаща и осигуровките така ли е .
Представихте ли на НОИ удостоверение за актуално състояние да се види колко са на брои тия съдружници към настоящият момент .Тия лица са самоосигуряващи се това че някой е поел техният ангажимент за внасяне на осигуровки не смятам че трябва да бъде санкциониран за това че те са били недобросъвестни и не са продължили да плащат осигурителни вноски след напускане на ООД .
Дай малко по -вече информация че до тук карах на предположения
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: ДОО на съдружник в ООД

Мнениеот счетоводител » 04 Мар 2004, 23:22

Съдружниците,които са упражнявали личен труд в дружеството са си внасяли сами осиг.вноски чрез булстата на ООД-то.Те практически все още са съдружници, но вече не упражняват труд в дружеството и не са декларирали това, но смятам,че това е тяхно задължение,а не на ООД-то и би трябвало санкцията да е за тях. Ако предположим,че едно физ. лице е съдружник в няколко дружества, то само избира през кое от тях да се самоосигурява, кога да започне и кога да спре и не би трябвало това да бъде ангажимент на дружествата да му подават декларациите.
счетоводител
 

Re: ДОО на съдружник в ООД

Мнениеот donna » 04 Мар 2004, 23:31

да разбира се , това в случая е така -чл.4 ал.3 т.2 от КСО
явно от НОИ имат някакви "различни схващания" или някакви от ония незнайни и безбройни писма в които някой се е опитал да анализира нещо си и да го изтълкува ,аз лично нищо не окрих по въпроса
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: ДОО на съдружник в ООД

Мнениеот donna » 04 Мар 2004, 23:40

САМО ДА ДОПЪЛНЯ ЧЛ.2 АЛ.3 ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ 1 АЛ.2 ОТ НАРЕДБА за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина И ЧЛ.4 АЛ.3 Т.2 ОТ КСО
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron