начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Гражданско дружество - осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Гражданско дружество - осигуровки

Мнениеот elivangeli » 23 Мар 2004, 14:29

Когато се учреди гражданско дружество по ЗЗД има ли задължение или е по желание съдружниците да се самоосигуряват, ако те работят по трудови договори и са осигурени за всички рискове. И доколко е изгодна тази форма на сдружаване, ако някой има опит с тези дружества моля да ми отговори : - ))))
elivangeli
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 24 Фев 2004, 23:25

Re: Гражданско дружество - осигуровки

Мнениеот donna2 » 23 Мар 2004, 15:16

според чл.4 ал.3 т.1-2 и т.4 задължително осигурени са - примерно лицата рег. по глава 8 от ТЗ,БГ. ГРАЖДАНИ собственици и съдружници в дружества.............. изкл. са акционерите в АД ;КДА,лица които не са търговци , гражданско дружество

след като го учредите нужно е това гражданско д-во да има дан.№ + булстат , що се отнася до данъцете :

№ Д-24-28-449 от 19.10.2000 г. относно данъчното облагане на неперсонифицираните дружества

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ГЛАВНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ

чл. 18 ДПК, чл. 18, чл. 357 ЗЗД, чл. 31, чл. 43, § 1 ЗОДФЛ, чл. 2 ЗКПО

ДО
. . . . . . . . .
КОПИЕ: ТДД гр. . . . . . .
Във връзка с запитване до ДП "Овча купел", препратено по компетентност в Главна данъчна дирекция и заведено с вх. № Д-24-28-449 от 28.08.2000 г., уведомяваме:
С Данъчния процесуален кодекс (ДПК) е регламентирано, че неперсонифицираните дружества се приравняват на юридически лица по отношение на данъчната регистрация, данъчното облагане, събирането на вземанията и обжалването (чл. 18, ал. 2 от ДПК).
Създаденото на основание чл. 357 от ЗЗД гражданско дружество, като обединение на две или повече лица, е данъчен субект по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане и носител на данъчното задължение (чл. 5, ал. 1 и 2 от ЗКПО).
Доколкото в чл. 2, ал. 4 от ЗКПО е предвидено, че "местните юридически лица се облагат с окончателен годишен данък (патентен данък), когато осъществяват само дейности, посочени в Закона за облагане на доходите на физическите лица и при условията на същия закон" спрямо неперсонифицираното дружество е приложима и тази разпоредба. Дружеството ще подлежи на облагане с патентен данък по реда на ЗОДФЛ, ако отговаря на посочените в чл. 2, ал. 4 от ЗКПО и глава четиринадесета от ЗОДФЛ условия.
Обстоятелствата, въз основа на които се изчислява данъка, се декларират с данъчна декларация по чл. 43 от ЗОДФЛ.
Дейността на кафе-клуб може да бъде отнесена към облагаемите с патентен данък по реда на чл. 31, ал. 1, т. 2, б. "г" от ЗОДФЛ. Съгласно § 1, т. 39 от допълнителната разпоредба на закона "кафе-сладкарници" са: кафе-сладкарница, сладоледен салон, кафе-концерт, кафе-театър, кафе с игри (шах, табла, карти, билярд, моникс), кафе-клуб, кафетерия и чайна. Данъкът се определя в левове за място за консумация, включително и на открити площи, в зависимост от категорията на заведението и неговото местонахождение.
В случай, че дружеството отговаря кумулативно на всички условия, а именно:
- извършва само патентни дейности (дейности, посочени в чл. 31 и 32 от ЗОДФЛ);
- има годишен оборот за предходната година до 75 000 лв.;
- не е регистрирано по смисъла на ЗДДС, за дейността като заведение за хранене и развлечение (кафе-клуб),
то подлежи на облагане с окончателен годишен (патентен) данък.
ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) не се чете


също така гражданското дружество съставя самостоятелен счетоводен отчет, има отделна банкова сметка и самостоятелна и статистическа регистрация.
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron